Průměrná výška postavy dorostu závisí na kvalitě stravy

Prestižní lékařský časopis Lancet publikoval rozsáhlou mezinárodní studii zabývající se změnou výšky postavy v uplynulých pětatřiceti letech u celosvětové populace. Nejvyšší muži i ženy stále žijí v Nizozemsku. Tamní devatenáctiletí mají v průměru 183,8 pro chlapce a 170,4 pro dívky. Nejmenší chlapci jsou ve Východním Timoru (160,1 cm v průměru) a dívky v Guatemale (150,9 cm v průměru). Podle odborníků je rozdíl nejvíce způsoben nekvalitní stravou, nečistým životním prostředím a nezdravým životním stylem.

Geny vs. prostředí

Jistou roli hrají geny, ale podle autorů má největší vliv právě prostředí a především strava. To se projevuje i v rámci tzv. Západu. Země, kde mají skladbu stravy kvalitní (nikoli nadbytek energie ve stravě, jak je tomu třeba v USA či Spojeném království), kde mají zdravější životní prostředí a populace dodržuje zdravý životní styl, jsou lidé vyšší a mají nižší BMI.

Jak si vede Česko?

Poměrně dobře si vede i Česko, kde mají chlapci v průměru 180,5 centimetru a dívky 168 centimetrů. Přičemž od roku 1985 rostla v Česku také BMI a to do roku 2010, kdy dosahovala průměrně hodnoty 22 u devatenáctiletých. V posledních deseti letech trend mírně klesá, zřejmě osvětou o zdravém životním stylu.

Celkově ze studie ale vyplývá jedno, nejmenší jsou lidé v zemích, kde nejvíce strádají hladem a nekvalitními potravinami, kde mají tvrdé životní podmínky, zhoršenou zdravotní péči a nemají dostupné kvalitní vzdělání.

Kde populace povyrostla a kde mají největší problémy s obezitou?

Dále z analýzy vyplývá, že nejvíce vyrostla populace v Číně a Jižní Koreji. Za posledních pětatřicet let je rozdíl ve výšce postavy devatenáctiletých v řádu několika centimetrů.

Nejvyšší BMI – tedy postavu s nadváhou a obézní – mají teenageři na tichomořských ostrovech, na Blízkém východě, v USA a na Novém Zélandu. Naopak nejnižší BMI mají Indové a Bangladéšané.

Ve studii byla zhodnocena data čítající pětašedesát milionů dětí a dospívajících ve věku pět až devatenáct let a jejich výška a BMI měřeno v letech 1985 až 2019.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat