Psi mají v pubertě stejné problémy jako my

Náladoví, otrávení, tvrdohlaví a vzpurní – puberťáci dokážou být pěkně nesnesitelní. A platí to i pro pubertální psy. Při pohlavním dospívání s nimi stejně jako s námi cloumají hormony a oni se tak často chovají poněkud nevhodně.

Z vteřiny na vteřinu se puberťák změní z roztomilého mrňouska na tvrdohlavé monstrum. Rebel bez respektu, v doprovodu se změnami nálad a pocitů, ani ryba ani rak. A co jste si možná mysleli, je teď doloženo: Také naši nejlepší kamarádi procházejí pubertou a podle toho se také chovají.

Psí puberťáci

Jejich chování připomíná pohlavní dospívání nás lidí, jak se domnívá vědecký tým z univerzity v Newcastlu, Nottinghamu a Edinburghu ve své studii, která jako první k tomu přinesla empirické důkazy. Psi v této době zkouší svoje hranice. Ignorují svoje páníčky, zatímco ostatní by poslechli bez problémů. A stejně jako u lidských puberťáků se množí konflikty s rodiči. Do této fáze se naši čtyřnozí miláčci dostávají asi ve věku 8 měsíců. Dochází v ní ke změnám hormonálním, ale i k nové organizaci mozku.

Pevné vztahy

Pro svou studii využili vědci majitele a trenéry dohromady 285 psů, kteří měli odpovídat na otázky ohledně chování, výchovy a vztahu k páníčkovi. Kromě toho 69 z nich podrobili ještě testu chování.

Ukázalo se, že psi s nízkým vztahem k majiteli dospívali dříve než jejich vrstevníci se stabilním vztahem. Podobně je to jako u nás – i děti, které nemají tak pevný vztah k rodičům, prochází pubertou mnohem dříve.

Jakmile čtyřnozí mazlíčci dospějí, odporují častěji a neposlouchají už tolik povely svých páníčků. Tato neposlušnost byla u psů s nejistým vztahem k majiteli ještě silnější. Na jiné osoby naproti tomu reagovali stále velmi dobře.

Puberta je jen dočasná fáze

Puberta je velmi důležité období v životě člověka i psa. Bohužel právě v této fázi jsou psi velmi často odkládáni do útulků, protože už nejsou ta sladká štěňátka a jejich majitelé najednou zjistí, že potřebují mnohem více péče a oni je už tak snadno nemohou kontrolovat nebo vychovávat. Ale všichni majitelé by si měli uvědomit, že psi, stejně jako puberťáci, touto fázi projdou a ona zase zmizí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat