Obyčejný knoflík s neobyčejnou historií

Chcete znát budoucnost? Nebo potřebujete poradit s výběrem vhodného protějšku? Hoďte si knoflíkem. A jakou roli v jeho historii hraje Česká republika?

Jedna malá věc, která zásadně ovlivnila životy ne tisíců, ale milionů lidí? Tou je bezpochyby knoflík. Že je to něco zcela obyčejného, co je dobré jen k zapínání oděvů? Dnes možná, ovšem kdysi dávno sloužil také k jiným účelům. Byl dokonce i vztahovým poradcem!

Štěstí v pár dírkách

Kdo si sáhne na knoflík kominíka, toho bude v životě provázet štěstí a klid. Člověk, který ho na svém oblečení zapne do špatné dírky, se může připravit na strašlivou smůlu. To jsou jen některé pověry, kterým lidé věří dodnes. Věštecké schopnosti tohoto drobného předmětu jsou ale podle legend ještě o něco mocnější.

Co hod, to pravdivá odpověď

Naši předci házeli hrst knoflíků za svitu svíčky na stůl, aby se jim dostalo konkrétních odpovědí na důležité otázky. Mladé dívky zralé na vdávání je zase na slavnostech kutálely směrem k mužům. Za vhodného ženicha se pak považoval mládenec, u něhož se kulatý „vyslanec“ zastavil. Očima moderní generace je to možná směšný způsob seznamování, nicméně tehdy se na něj dost sázelo. Osud se přece nemýlí! Oblečení se jejich pomocí začalo zapínat až 14. století, ovšem knoflíky jako takové existovaly dávno, dávno předtím.

Ozdoba, která dobyla svět

První zmínky o nich pocházejí z roku 2600 př. n. l., a to z oblasti řeky Indus, která je v Pákistánu tou úplně nejvýznamnější. Šlo v podstatě pouze o zahnuté skořápky, které měly jen dekorativní účel. Trochu elegance a jakési majestátnosti jim propůjčili až staří Římané, kteří si jimi upevňovali své tradiční oděvy. Dovolit si je ale mohli jen ti majetní, takže byly znakem vysokého postavení.

Opravdovým módním kultem se knoflíky staly v období rokoka, kdy se na kabátce a vesty našívaly po desítkách. Tohoto trendu se chopila nejen šlechta, ale i vojáci, kteří je hrdě nosili na svých uniformách. Využívaly se také nejrůznější materiály. A co s nimi má společného Česko? Budete se divit!

Prvním průkopníkem cínového knoflíku byl našinec, a to Christian Hiecke z Petrovic v severních Čechách, který ho vytvořil roku 1770. Tak jistě, že od té doby kulatá věc se dvěma dírkami ušla velký kus cesty, nicméně na její historii má Česká republika nemalý podíl.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat