Případy těhotenství vepsané do dějin

Bizarně rychlý nástup puberty či nesmírně silná touha po synovi. Za otěhotněním stojí různé dramatické příběhy, z nichž některé přepisují dějiny. Matkou se kdysi stala i holčička, která by za normálních okolností chodila do mateřské školky!

Princip těhotenství je jasný a neměnný. Ať už je početí přirozené, in vitro, nebo se řeší s náhradními matkami, je nutné spojit vajíčko a ejakulát, potažmo spermie. Ty vajíčko dokážou oplodnit asi až 22 až 24 hodin po ejakulaci. Obvyklá délka trvání těhotenství je pak 40 týdnů.

Ze statistik vyplývá, že průměrný věk maminek zůstává vysoký, dnes běžně rodí i ženy starší 45 let. Nejčastějším důvodem pozdních mateřství bývá nový partner, se kterým chce dotyčná ještě naposledy otěhotnět, pak taky kariéra. Ne všechny případy však probíhají hladce, a navíc zapadají do tabulek. Občas se najde i nějaký, který šokuje jak laickou veřejnost, tak i lékaře.

Nejmladší známá matka v historii

Dívka obvykle nezačne menstruovat, dokud jí není kolem 12 let. Navzdory tomu existují záznamy o dívkách, které s menstruačním cyklem začínají mnohem dřív. A to je i případ peruánské holčičky Liny Mediny, kterou rodiče přivedli k lékaři kvůli obavám o zvětšující se břicho. Ukázalo se, že je těhotná vinou nesmírně zrychleného nástupu puberty, přičemž porodila ve svých pěti letech, sedmi měsících a sedmnácti dnech. Na svět přišel zdravý chlapec o váze 2,7 kilogramu.

Otec Liny byl zatčen a obviněn z incestu a znásilnění, posléze byl propuštěn pro nedostatek důkazů. V každém případě tohle životaschopné těhotenství bylo vzácné, od té doby nebyla v tak mladém věku zaznamenána žádná matka, a doufejme, že už ani nikdy nebude.

Nejstarší matkou je žena z Indie

Těhotenství mezi 40 a 50 lety je čím dál častější, a to i navzdory tomu, že lékaři bijí na poplach. Se zvyšujícím se věkem narůstá riziko potratů i vrozených, genetických vad. To ale neznamená, že na to všichni berou ohled. Jistá Indka Omkari Panwar porodila císařským řezem – dvojčata, a to ve věku 72 let, přičemž k oplodnění došlo umělou cestou. Žena se následně radovala z vytouženého chlapce a dívky, a to ve chvíli, když s manželem měla již pět vnoučat.

Být znovu těhotná v těhotenství?

Věřte tomu nebo ne, je možné otěhotnět, i když už těhotná jste. Jistě, jedná se o neuvěřitelnou náhodu a vzácný úkaz, ale i tak je evidentní, že příroda má smysl pro humor. Jeden takový šokující příběh se týkal Julie Grovvenburg z amerického Arkansasu, která otěhotněla se svým druhým synem Hudsonem, zatímco čekala svoji první dceru Julian.

Hudson byl počat asi dva týdny po početí své sestry, takže ti dva byli dostatečně blízko k tomu, aby se mohli považovat za dvojčata. Konec dobrý, všechno dobré, obě miminka se narodila současně. Je zajímavé, že superfetace, jak se tomuto jevu říká, může nastat u více než jednoho otce, což umožňuje odnosit a porodit děti od dvou různých „zdrojů“.

Zdroje: Wikipedia.org, listverse.com, abcnews.com






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat