Slavné vánoční songy ani vánočními být neměly

Vánoce si lze bez známých vánočních písní a koled znějících na každém rohu asi jen těžko představit. Ty nejslavnější přitom vznikly úplnou náhodou, jejich psaní zabralo pár minut a velké procento z nich ani původně jako „vánoční song“ zamýšleno nebylo.

My jsme si pro vás připravili pár zajímavostí o těch nejslavnějších.

Mariah Carey: „All I want for Christmas is you“

Tato slavná vánoční píseň byla napsána za 15 minut a Mariah Carey ji nahrála v srpnu! „Song jsem napsala, protože opravdu miluji Vánoce i vánoční hudbu,“ nechala se zpěvačka slyšet v roce 2015. Inspirací jí údajně bylo staré Rn´B a gospelová hudba, kterou ráda poslouchá. Song dokonce dosáhl rovnou tří světových rekordů: nejlépe hodnocená sváteční (Vánoce/Nový rok) píseň od sólového umělce, nejvíce streamovaná skladba na Spotify za 24 hodin a největší počet týdnů v britské singlové hitparádě Top 10 vánočních skladeb.

„Jingle bells“

Jingle Bells“ je píseň stará více než 150 let. Poprvé vyšla v roce 1857 a původně to měla být píseň k příležitosti Díkůvzdání, ne vánoční píseň.

„Let it snow“

„Let It Snow“ se dostalo do žebříčku Vánočních „vypalovaček“ i přesto, že o Vánocích není v textu ani jediná zmínka. Napsali jej židovští skladatelé Jule Styne a Sammy Cahn. Ti museli při psaní „Let It Snow“ naplno zapojit svou představivost, vzhledem k tomu, že song vznikal během dvou nejteplejších dní v jižní Kalifornii v červenci 1945. Místo toho, aby zamířili na pláž, rozhodli se napsat jednu z nejslavnějších písní v historii. Nejznámější verzí je cover od Deana Martina.

The Beatles

The Beatles drží rekord v počtu vánočních singlů (celkem 4), které se dostaly do přední příčky (v roce 1963, 64, 65 a 67). Hned za nimi jsou The Spice Girls, které mají takové songy na kontě tři (1996, 1997 a 1998). Když už mluvíme o Beatles, mnozí z vás pravděpodobně ví, že John Lennon a jeho manželka Yoko Ono napsali text pro „Happy Xmas (War Is Over)“ jako součást jejich mírového aktivismu proti válce ve Vietnamu.

„Tichá noc“

Na závěr se pojďme přesunout do našich končin. U nás slavná koleda „Tichá noc, svatá noc“ slavila nedávno 200 let od svého prvního uvedení v rakouském Obernsdorfu u Salcburku. „Stille Nacht, Heilige Nacht“ je zapsána na seznam světového dědictví UNESCO, zpívá se ve 300 jazycích a dialektech. Ale zatímco u nás je to krásná koleda, tak například v Grónsku je to pohřební píseň a v některých zemích Asie zase ukolébavka.

Zdroje bethroars.com, cosmopolitan.com, mentalfloss.com, buzzfeed.com, reflex.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat