Temná historie svátku zamilovaných

Když nadejde 14. února, zamilované páry a přátelé si vyměňují dopisy, čokolády, šperky a další dárky na počest svátku svatého Valentýna. Zatímco se tento svátek v dnešní moderní době těší velké oblibě, jeho historie je ve skutečnosti docela temná.

Pokud jste již někdy přemýšleli nad původem tohoto únorového svátku a jeho tradicích plných sladkostí, možná vás budou zajímat některá fascinující fakta o Valentýnu, která nabízejí hlubší pohled na tuto prastarou tradici.

Svatý Valentýn nebyl jen jeden člověk.

Oficiální informace zní, že byl svátek svatého Valentýna pojmenován po svém patronovi, svatém Valentýnu, ale ve skutečnosti je kolem toho celkem slušný zmatek. Podle History.com existují totiž nejméně dva muži jménem Valentine, kteří mohli být pro tento svátek inspirací, včetně jednoho Valentýna, který byl knězem v Římě ve třetím století. A u něj zůstaneme, protože jeho příběh byl asi nejzajímavější. Tento Valentýn se totiž vzepřel zákazu sňatků vydaný císařem Claudiem II (byl toho názoru, že to odvádí pozornost mladých vojáků), a v podstatě nezákonně oddával páry v duchu lásky, dokud nebyl dopaden a odsouzen k smrti.

Jiná legenda zase praví, že Valentine byl zabit za pokus pomoci křesťanům uniknout z vězení v Římě a že ve skutečnosti poslal první „valentýnský“ vzkaz sám, když byl uvězněn – dopis podepsaný „Od tvého Valentýna“.

Valentýn má své kořeny ve starověkém pohanském svátku.

Ačkoli někteří historici věří, že den sv. Valentýna má připomínat jeho smrt 14. února, jiní se domnívají, že tento svátek má ve skutečnosti svůj původ v pohanském festivalu plodnosti zvaném „Lupercalia“, který se slavil 15. února ve starém Římě. Tento den, zasvěcený Faunovi, římskému bohu zemědělství, a římským zakladatelům Romulovi a Removi, byl oslavován obětováním zvířat a plácáním žen zvířecími kůžemi, což je praktika, o které se věřilo, že podporuje plodnost. Trochu zvláštní, že?

V roce 1300 se oficiálně stal svátkem spojeným s láskou.

Již na konci 5. století římský papež Gelasius oficiálně prohlásil datum 14. února za den „svatého Valentýna“. Ovšem teprve až ve středověku se tento svátek začal spojovat s láskou a romantikou, což je dosti osvěžující změna oproti praktikám se zvířecími kůžemi… Dalším vodítkem k tomuto datu, obzvláště ve Francii a Anglii, bylo i to, že se zde věřilo, že ptáci zahajují období páření právě 14. února.

Cupid má své kořeny v řecké mytologii.

Cupid je okouzlující cherubín, který se objevuje na valentýnských přáních, často zobrazován s lukem a šípy. Jak se ale „Amor“ stal běžným symbolem Valentýna? Podle Time lze tuto postavu ve skutečnosti vysledovat až do roku 700 př. n. l., k řeckému bohu lásky jménem Eros, který byl ve skutečnosti pohledným, nesmrtelným mužem se zastrašující schopností přimět lidi, aby se zamilovali. Až ve 4. století př. n. l. získal v představách lidí Eros podobu roztomilého malého chlapce s lukem a šípem, jak jej známe dnes, a pojmenovali jej „Amor“.

První sériově vyráběné „valentýnky“ ve 40. letech 19. století

Zamilovaní lidé si začali k příležitosti tohoto svátku vyměňovat pohlednice a ručně psané dopisy již během 17. století, avšak teprve až ve 40. letech 19. století se začaly masově vyrábět první valentýnské pohlednice, které tehdy prodávala Esther A. Howland. A právě této ženě je připisována komercializace valentýnských přání v Americe. Je známá svými propracovanými, rafinovanými kartami vyrobenými z krajky a stuh.

Hodně slušný byznys

Podle National Retail Foundation utratili Američané v roce 2019 za dárky na Valentýna přes 20 miliard dolarů, přičemž nejvíce samozřejmě za tyto položky utrácejí muži, kteří chtějí nejrůznějšími dárky potěšit své dámské protějšky. Ovšem ani domácí mazlíčkové nejsou pozadu! Podle dat z roku 2020 americké domácnosti utratily za „valentýnské“ dárky pro své mazlíčky odhadem 751,3 milionu dolarů!

První bonboniéra ve tvaru srdce byla představena v roce 1861.

Vytvořil ji Richard Cadbury, syn zakladatele Cadbury Johna Cadburyho, který začal balit čokolády do efektních krabiček, aby si zvýšil prodej. První bonboniéru ve tvaru srdce představil na svatého Valentýna v roce 1861, a dodnes se ročně prodá více než 36 milionů bonboniér ve tvaru srdce. To je 26 milionů kg čokolády!

Zásnuby na Valentýna? Nic originálního!

Říkáte si, že není lepší a romantičtější příležitost pro nabídku k sňatku než den „doslova zasvěcený“ lásce a romantice? No ano, den svatého Valentýna je skutečně jedním z nejoblíbenějších dní, kdy se jeden z páru vyjádří, což dokazuje i to, 14. února se ročně zasnoubí až 6 milionů párů. 

Zdroje: goodhousekeeping.com, huffpost.com/entry/valentines-day-proposals







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat