Darujme si sebevědomí navzájem

Se sebevědomím se to má tak – všichni bychom ho chtěli mít, ale dosáhnout na něj můžeme jen obtížně. Tak proč si vzájemně nepomoct?

Od dětství se učíme sebevědomě kráčet světem. To znamení především věnovat sami sobě zvláštní péči nebo pozornost. Ve skutečnosti pro nás sebevědomí znamená mnohem více – s vědomím vlastní hodnoty.

V každodenním životě není tak snadné se o sebe postarat, postavit se sám za sebe a projít světem sebevědomě. 

Z vnějšku se nám ostatní lidé často zdají mnohem sebevědomější než my. Kamarádka, která se nebojí nosit zářivé barvy, zatímco my se stále bojíme upoutat na sebe pozornost. Kolega, který zvládne prezentaci bez jiskry vzrušení, zatímco my nemůžeme několik dní hrůzou spát. A přítel dostane přidáno, zatímco my se neodvažujeme ani zeptat. A tak máme pocit, že všichni ostatní zvládají věci lépe.

Jenže takhle uvažuje většina z nás. Každá lidská bytost, jakkoli silná se může zdát, zažívá v průběhu života fáze nejistoty. Pokud to tedy víme, pojďme bojovat společně! Tím, že si navzájem sebevědomí podpoříme, když to zrovna budeme potřebovat.

Sebevědomí nevyroste během dne, ale malými krůčky to můžeme dokázat. Například s následujícími větami (1).

„Máš úplnou pravdu.“

Změnit názor není nic špatného – zvlášť když ten druhý změní ten náš. Pak přiznat, že měl naprostou pravdu, je pushupkou pro naše sebevědomí.

„Tvoje pocity jsou v pořádku.“

Proč jsme nervózní a ostatní ne? Proč jsem smutný, když ostatní jsou v pohodě? Každý pocit je v pořádku. A pokud si pocity zakazujeme my, pak je dobře, že nám to připomene někdo zvenčí.

„Není to samozřejmost.“

Náš talent. To, co děláme pro ostatní. Jak reagujeme v určitých okamžicích. Díky těmto věcem jsme zvláštní, ale často jsou pro nás tak samozřejmé, že se na ně nesoustředíme. Pokud někdo udělá něco, o čem si myslíme, že je dobré – klidně mu to řekněte.

„Obdivuji tvoji práci.“

Vaše kamarádka je architektka a řadě návrhů nerozumíte. Ale fascinovaně sledujete, jak navrhuje celý dům? Řekněte jí, že ji obdivujete! A to platí i třeba pro kolegyni, která se kromě práce stará sama o děti. Trochu chvály nikdy neublíží.

Zdroj: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6354626/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat