Vystoupení z kolotoče coby a kdyby

Kdo by to neznal – neustálé přemýšlení ve dvě v noci. Ale nekonečné kolotoče myšlenek nás mohou dohnat i během dne. Existuje ale jedno slovo, které nám v takových chvílích může hodně pomoct.

Hodiny na nočním stolku ukazují 02:48, měsíc svítí přes záclony, dům je ztichlý,  a vaše myšlenky velmi hlasité. Zatímco váš partner blaženě chrápe, vy jste si docela jistí, že dnes jste na té prezentaci šéfa zkritizovali možná až příliš upřímně, jeho zvednuté obočí jasně znamenalo konec vaší kariéry, určitě vás zítra nebo nejpozději pozítří propustí a vy skončíte na ulici. S takovou myšlenkou už na spánek zapomeňte –⁠ vaše srdce bije jako o závod a možná byste měli jít raději hned k lékaři. Ale svoji poslední pravidelnou prohlídku jste prošvihli, takže vás možná ani nepřijme, anebo vám pořádně vynadá…

Jsou noci, kdy se naše myšlenky promění v přemítání a pronásledují nás z jednoho nejhoršího scénáře do druhého, pěkně nepříjemné. Pro některé jsou tyto okamžiky strachu vyhrazeny na noc, druzí se jimi trápí i během dne –⁠ kontrolujete mobilní telefon, který je vypnutý, nebo když se sirény v pouličním hluku v naší hlavě změní na nehodu blízkých.

Někdy si s námi naše vlastní psychika hraje. Jakmile ale jednou uvíznete v kolotoči "co kdyby", těžko najdete cestu ze všech možných katastrof.  Ve skutečnosti ale existuje plán, který nám ukazuje cestu. Říká se tomu "relaxace řízená klíčovými slovy" a není to tak složité, jak to zní!

Jak funguje relaxace řízená klíčovými slovy

Pokud starosti a přemýšlení převezmou otěže, často nad nimi pak ztrácíme kontrolu. Chcete-li je získat zpět, potřebujete pouze dva nástroje, které máte vždy po ruce: Slovo a vaše tělo.

V psychoterapii se tato technika používá například pro úzkostné poruchy, ale i stresová onemocnění. Funguje ve třech jednoduchých krocích:

Vyberte si slovo, které si spojujete s relaxací. Může to být například odpočinek, příchod nebo opuštění –⁠ ale možná vás napadne i jiný velmi zvláštní termín. Na vybrané slovo se soustřeďte.

Nyní praktikujte dýchací techniku, například metodu 4–⁠7–⁠8. Nadechnete se na čtyři sekundy, zadržíte dech na sedm sekund a klidně vydechnete po dobu osmi sekund. Při výdechu se soustředíte na své slovo. A klidně zavřete oči.

Tuto sekvenci opakujte několikrát za sebou alespoň jednou denně. „Kouzelné“ slovo by mělo zůstat vždy stejné.

Jen jedno slovo stačí

Stejně jako vaše psychika na vás zkouší triky a zaplétá vás do klubka přemýšlení, vy ji klamete tím, že ovlivňujete tělo. Technikou klidného dýchání signalizujete svému organismu, že je vše v pořádku. Poté se automaticky přepne z režimu úniku do režimu spánku, zpomalí se srdeční tep a tělo se uklidní.

Tím, že se při výdechu soustředíte na určité slovo, se tělo učí spojovat ho s odpočinkem. Když si ho vybavíte ve chvílích stresu, automaticky signalizujete psychice, aby se v určitém okamžiku uvolnila. To vám dá zpět kontrolu nad strachy, které se za denního světla a klidného dýchání už tak strašidelné nezdají.

Po chvíli praxe bude samotné slovo stačit k tomu, aby vás uklidnilo –⁠ a rychle vyvedlo vaše myšlenky z bludiště "co kdyby".

Zdroj: názory autora, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5509639/, https://www.uofmhealth.org/health-library/uz2255







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat