Jednoduše k sebereflexi

Neustálé přemítání vede k negativním pocitům – od mírné podrážděnosti až po hněv. Jedním ze způsobů, jak se vysvobodit z této spirály, je sebereflexe. Co se za tím skrývá a jak to funguje?

Věčné přemýšlení o obvykle nevyřešeném problému z minulosti, může vyvolávat negativní emoce, například podrážděnost nebo hněv. Myšlenky se honí v hlavě jako na kolotoči, ale řešení problému se nepřiblíží.

Jak prolomit kolotoč myšlenek?

Existuje rychlý způsob, jak prolomit spirálu negativních myšlenek a pocitů – nasměrováním pozornosti od vyčerpávajícího přemítání k nějakému konání Takové jednoduché činnosti vás sice na chvíli rozptýlí, ale jsou pouze krátkodobou pomocí v akutní situaci.

Z dlouhodobého hlediska je ale důležité vypořádat se s vlastními emocemi. Takzvaná sebereflexe je formou vědomého sebevnímání nebo sebepozorování. Sebereflexe znamená zpochybňování a analyzování vlastního myšlení, cítění a jednání, například ve vztahu k určité situaci. Cílem je identifikovat problémy a vytvářet změny – aniž bychom upadli do energeticky náročných úvah (1).

Jaký je vůbec smysl emocí?

Některé pocity, jako je hněv nebo smutek, lidé stále považují za negativní emoce. V důsledku toho se jim většina chce vyhnout. Ale je mnohem zdravější přijmout negativní pocity a pochopit, co se za nimi ukrývá. Protože mohou pomoci nejen vnímat drastické události v životě, ale také je zpracovat. Neexistují žádné negativní nebo pozitivní pocity, protože všechny emoce mají význam. 

Jak funguje sebereflexe?

Ne pro každého člověka je snadné o sobě přemýšlet a iniciovat vlastní změnu. Sebereflexi se však lze naučit a trénovat pomocí určitých metod. 

Ranní stránky pro sebereflexi

Začněte den tím, že si sednete a ideálně napíšete tři stránky formátu A4. Můžete si zapsat vše, co vás napadne: negativní pocity, jako je zvýšená podrážděnost, ale také vzpomínky, starosti nebo každodenní témata (jako je úklid domu nebo příští dovolená) – vše je povoleno. Cílem je vnést do jeho myšlenek jasno a vytvořit prostor pro kreativní nápady.

Deník pro emoce

Na rozdíl od jednoduchého deníku zaznamenává deník hlavně myšlenky a pocity. Takže píšete o vnitřních zážitcích. Udělejte si čas každý den, nejlépe pár minut večer, abyste se zamysleli nad posledními 24 hodinami, položili si otázky a vědoměji vnímali aktuální události ve svém životě. Cílem je cíleněji procházet každodenním životem a také pracovat na vlastní osobnosti.

Meditace proti podrážděnosti

Meditace je jednou z nejstarších metod, jak si udržet jasnou mysl. Ti, kteří jsou všímaví, nehodnotí zkušenosti a pocity nespravedlivě a dokáží se soustředit na základní věci života. Cílem meditace není emoce odhánět, ale pozorovat je a udržovat je v centru pozornosti, aniž bychom je hodnotili. Takže mohou proudit a měnit se.

Mluvte sami se sebou

Samomluva je skvělý způsob, jak ovlivnit negativní myšlenky a pocity. Správné otázky pro sebe mohou být velmi užitečné. S pomocí správných otázek můžeme ovládat směr našich myšlenek a produktivně měnit negativní pocity, jako je podrážděnost nebo hněv.

Zdroj: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5714897/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat