Krize přeje zmrzlině. Zvláště té italské

05.02.2010 Redakce Zajímavosti

Jestli krize něčemu prospěla, pak určitě italské zmrzlině alias gelato. Velmoc mražené smetanové pochoutky má v Boloni univerzitu zasvěcenou výlučně magii přípravy nejchutnější zmrzliny světa.

A v době krize se počty studentů téměř zdvojnásobily. Škola v roce 2009 vyučila řemeslu jednou tolik uchazečů než v roce jemu předcházejícím. V italské zmrzlině vidí budoucnost svého podnikání tisíce lidí z celého světa.

Univerzita Gelato, jak se institutu v Boloni přezdívá, loni vyškolila téměř dvanáct tisíc lidí z celého světa. Přitom rok předtím o kurz stojící v přepočtu na koruny zhruba osmnáct tisíc korun stálo asi šest tisíc osob.

Do kurzu „gelato maestro“ neboli mistra zmrzlináře se hlásí lidé z Libanonu, Súdánu, Číny, Británie či Austrálie. A po týdnu intenzivního studia ve špičkových laboratořích institutu získají zájemci základní zkušenosti a návody potřebné k výrobě nejlahodnějších mražených krémů světa. Ve vzdělávání mohou pokračovat v navazujících kurzech.

Univerzita přitom neučí jen výrobu zmrzliny čokoládové, vanilkové či jahodové, ale také mnohem méně obvyklé postupy při přípravě zmrzliny z olivového oleje, parmezánu či bazalky.

„V Číně experimentovali dokonce se zmrzlinou s příchutí ryby. Gelato je základ pro chutě, můžete si ji adaptovat na vlastní kulturní potřeby. Hruška s parmezánem či citron s bazalkou jsou méně obvyklé a i ty se naši studenti naučí,“ tvrdí ředitel institutu Patrick Hopkins, jenž začal školení v Boloni provozovat v roce 2003.

Školu založila společnost Carpigiani vyrábějící 70 procent všech strojů na výrobu zmrzliny gelato ve světě.

Kurzy jsou vedeny velmi odborně a připomínají skutečné studium na chemicko-technologické univerzitě. Výroba zmrzliny gelato je spíš o vědě než umění. Zmrzlina je totiž o balancování mezi tukem ze smetany, který v mrazu tuhne, a cukrem a dalšími látkami, které bod tuhnutí snižují a zmrzlinu taví. Rozhodující je přitom tvorba krystalů ve zmrzlině, ideální je velikost jen o rozměru jednoho mikronu. Pak je jazyk totiž necítí a zmrzlina je dokonale hladká a krémová.






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může přinést nové příležitosti pro posílení vašich partnerských vztahů. Pokud jste ve vztahu, očekávejte, že komunikace s partnerem bude jasnější a plná nových vhledů. Single Berani by se měli mít na pozoru, protože kolem se může objevit... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

45 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:08
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat