Spánkový dezert v podobě pavouka se nekoná

Koluje mezi námi mýtus, že nevědomky ve spánku během života spolkneme několik pavouků. Je to pravda nebo skutečně jenom mýtus? Co se skrývá za tímto údajným hororovým scénářem?

Pro mnohé je to hrozná představa – ve spánku vleze pavouk do našich úst a my ho nevědomky spolkneme. Fuuuuj! Ve skutečnosti tento mýtus pochází z městské legendy, podle které by člověk měl sníst až osm pavouků ročně (1). Co je na této strašidelné historce a ještě odpornější představě pravda?

Sníst pavouka ve spánku – opravdu jen mýtus?

Že by pavouci lezli do úst, když spíte, natož abyste určitý počet pavouků ročně spolkli, je mýtus (2). Tím pravděpodobně přinášíme úlevu mnoha lidem, pro které je myšlenka náhodného pojídání pavouků skutečnou hrůzou. Druhy pavouků, které často žijí v domech a bytech, mají své sítě v rohu a ani je nenapadne ji opustit. Pouze pavouci-muži, kteří zatouží po partnerce, se vydají na krátkou dobu na průzkumnou cestu.

Instinkt udržuje pavouky daleko od lidí

Existují však některé druhy pavouků, kteří svou kořist raději loví místo toho, aby ji chytali do sítě. Ale přesto zůstávají spíše na klidných místech, jako jsou skříně nebo sklepy, jen zřídka v blízkosti postele. Postel není přitažlivé místo, protože tam obvykle není žádný hmyz, který by pavouci mohli sníst. Takže pro osminohé plazivé zvíře není důvod prozkoumat postel. Vzhledem k tomu, že pavouci vnímají přítomnost kořisti různými způsoby, jejich instinkt je udržuje dál od lidí. Pokud se pohybujete ve spánku a dýcháte, je pro ně tato vibrace velkým rozptýlením. A i když by pavouk v noci skutečně zabloudil až do úst, je stále velmi nepravděpodobné, že byste ho spolkli (3).

Polykání pavouků je téměř nemožné

Anatomie úst a krku a fyziologie spánku je na polykání pavouků téměř nemožná. První obrannou linií je hmat – pokud vám něco leze po obličeji, všimnete si toho i ve spánku a reflexivně to otřete. Dokonce i když si nevšimnete lechtání na obličeji, vaše ústa jsou během spánku většinou zavřená. Pokud byste je měli otevřená, chrápali byste. A takový zvuk by pavouky vyděsil. Pokud by však ani to pavouka neodehnalo a on by se i nadále snažil dostat do úst, zafungoval by dávivý reflex. Takže není třeba se obávat, že byste během spánku snědli jednoho natož více pavouků (4).

Zdroj: názory autora, (1) www.theonlinephysicstutor.com/lisa-birgit.html, (2) www.sleep.org/sleep-questions/debunking-sleep-myths-people-swallow-spiders-sleep/, (3) www.researchgate.net/publication/297665388_Believing_that_Humans_Swallow_Spiders_in_Their_Sleep, (4) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0013469475902679?via%3Dihub







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat