Z hlučných sousedů může vaše tělo onemocnět

Někdo bydlí na samotě a slýchá jen uklidňující zvuky okolní přírody, jiný žije v paneláku a registruje každé spláchnutí sousedské toalety. A co teprve jejich otravné dupání! Přesně tohle může „zadělat“ na srdeční choroby a další zdravotní problémy.

Znáte to. Vrátíte se po dlouhém a náročném dni domů a chcete si chvilku odpočinout u šálku kávy. Jenže klid se nekoná. Sousedé nad vámi začínají malovat a šoupou nábytkem sem a tam, z čehož se vám točí lustr a rozčilením i hlava. Jako by toho nebylo málo, zřejmě se u nich něco rozbilo, protože slyšíte i řinčení skla, dupot a křik. To zase bude týden, děsíte se. Víte, že z takového sousedského akustického pekla můžete i onemocnět?

Sousedy si člověk nevybírá

Říká se jim nárazové zvuky. Jde přesně o to zmíněné šoupání, cinkání, bušení, dupání, dunění a shazování předmětů, což čas od času zřejmě slýchá každý obyvatel většího panelového domu i menší bytovky. Tento rámus, který se jako na potvoru ozývá vždy, když se to hodí ze všeho nejméně, bývá častým důvodem stížností a sousedských rozepří. Nenarušuje ale jen klid a harmonický chod domácnosti, ale i zdraví (1). A o to je to horší!

Zlatá hlasitá hudba!

Lékař a výzkumný pracovník Markus Müller-Trapet, který působí v kanadské vědecké vládní agentuře National Research Council of Canada, zastává názor, že vystavení tomuto druhu hluku může vést ke spánkovým poruchám, zvýšenému krevnímu tlaku a kardiovaskulárním chorobám. Opírá se o závěry své studie (2), které přednesl na nedávném výročním zasedání Americké akustické společnosti. Vyplývá z nich, že poslech sousedského bouchání bývá psychicky mnohem obtěžující než hlasitá hudba a cizí konverzace. Celou situaci zhoršuje skutečnost, že jsou od dob pandemie lidé, které koronavirus „donutil“ pracovat z domova, na zvuk obecně citlivější, takže je rozhodí každé bouchnutí ozývající se v bytů okolo. Jak z toho ven? Možnosti jsou dvě. Tou první je stěhování někam na samotu a druhou pořízení špuntů do uší. Válka s hlasitými sousedy je jako boj s větrnými mlýny!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7219267/, (2) www.asa.scitation.org/doi/abs/10.1121/10.0015563







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat