Na leavismus v novém roce zapomeňte

Byli jste někdy v pokušení rezervovat si volno jen proto, abyste stihli dohnat papíry? Nebo jste to dokonce dovedli do konce a udělali to? Toto je leavismus a je to toxický trend, který musíte zavrhnout, ostře. 

Právě když začínáte s novým projektem, který jste dlouho odkládali, objeví se na stole hromada „naléhavých“ úkolů s „vysokou prioritou“. Vaše e-mailová schránka je mořem nezodpovězených zpráv a vy se prostě neutrhnete. Už počtvrté odkládáte schůzku s kamarádkou – práce je příliš mnoho a každý nový den přibudou nové a nové úkoly.

Leavismus jako trend pracujícího člověka

Co uděláte? Budete pokračovat až do nevyhnutelného vyhoření? Zoufale se snažíte nastavit potřebné hranice? Uvažujete o dnu volna jen proto, abyste se prokousali všemi stávajícími věcmi, které musíte udělat, bez dalších úkolů a rozptýlení, které by s sebou přinesla oficiální dostupnost?

Druhá možnost je to, čemu říkáme leavismus: akt pracovního volna, které ale nevyužijete k odpočinku; místo toho trávíte čas doháněním nevyřízených věcí bez obvyklého vyrušování ze strany šéfů a kolegů. Může to být ve formě dovolené, ale také během víkendů, večerů, a dokonce i ráno před začátkem vašeho pracovního dne, abyste všechno stihli.

Proč vzniká leavismus

Jednoduchá odpověď: příliš mnoho práce a málo času na ni. 

Složitější odpověď spočívá ve špatné organizaci, nezdravé pracovní kultuře a složitých útrapách při snaze zůstat soustředěný a dělat „svoji“ práci. Mnoho organizací je strukturálně neefektivních kvůli plýtvání časem na schůzkách – ať už online nebo osobních – a byrokracii složitých procedur. A přidejte k tomu lidskou prokrastinaci. Zdá se tedy nevyhnutelné, že si mnoho zaměstnanců nosí práci domů, a pro ty, kteří pracují na dálku, může být těžší stanovit hranice, což má dopad na osobní čas. 

S rostoucí inflací a krizí životních nákladů je méně pravděpodobné, že si budeme rezervovat dlouhé dovolené v zahraničí – což vytváří perfektní živnou půdu pro rozkvět leavismu.

Špatný pro naše duševní zdraví

Leavismus je rychlá cesta k vyhoření. Jakmile se dostanete do fáze, kdy zvažujete dovolenou jen proto, abyste dokončili práci, pravděpodobně se již cítíte přetíženi a přepracovaní. A jakmile s tím začnete, odepřete si zásadní potřebu odpočinku. 

Potřebujete odpočinek v podobě večerů, víkendů, pracovního volna – pokud tento čas vyplňujete prací jakéhokoli druhu, může mít psychická zátěž vážně škodlivé účinky. 

A to, co začalo jako skvělá práce, se nyní může zdát jako zátěž, která vás už nijak netěší.

Zbavte se leavismu

Leavismus se neděje proto, že se opravdu chcete vzdát svého volného času; dochází k tomu, že vám to připadá jako jediný způsob, jak můžete být produktivní. Jak to tedy změnit?

Nejprve si promluvte se svým nadřízeným o tom, že se cítíte přetížení, a požádejte ho o podporu. Pokud si vaše organizace neváží vaší upřímnosti, pak se možná potýkáte s pracovním prostředím, které je toxické. Zde je třeba zvážit, zda v takovém prostředí chcete skutečně zůstat.

Klíčové je také říkat ne. Je životně důležité, abyste si skutečně vážili své práce a času na odpočinek, což znamená, že se cítíte oprávněni rozhodnout, že něco (zbytečná schůzka nebo úkol, který není hlavní součástí vaší práce) nestojí za vaši energii. 

Zásadní je také pocit, že máte své pracovní vytížení a priority pod kontrolou. Rozdělení úkolů do prioritního pořadí a naplánování, kdy budou dokončené, může být skvělý způsob, jak rozdělit výzvy, aniž byste se cítili zahlceni. Mít seznam úkolů (ne více než pět nebo šest, v závislosti na intenzitě práce) a odškrtávat je, když je dokončíte, může poskytnout pocit pokroku, který nás udrží motivované a nabité energií.

A konečně, řiďte si čas tak, abyste pracovali chytřeji, ne tvrději. Potřebujeme pravidelné přestávky, takže si je naplánujte. Rozdělení práce na 45minutové bloky nám pomůže udržet soustředěnost a nemarnit energii.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8977802/ - celý článek






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat