Pozorování padajícího sněhu má psychologický důvod

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč je sledování padajícího sněhu tak příjemné a uvolňující? Má to psychologický důvod.

Není žádným překvapením, že počasí je předmětem mnoha konverzací, ale na sněhu je něco, co posouvá naši meteorologickou posedlost na úplně jinou úroveň.

Od instagramových příběhů o zasněžených zahradách po zpravodaje stojící na zasněžených silnicích, to je vše, o čem může kdokoli mluvit, jakmile se začnou usazovat první vločky. A i když má sníh určitě sílu vyvést ven naše vnitřní dítě, je třeba říci něco o pouhém sledování padajícího sněhu.

Vnímejte ten klid

Pokud jste už někdy večer strávili pokukováním za závěsy, budete vědět, o čem mluvíme. Bez ohledu na to, kolikrát jste viděli sníh padat, je na pozorování bílých vloček padajících z nebe, a to i při těch nejslabších přívalech, něco opravdu uklidňujícího. Ale proč tomu tak je? 

Odpověď je ve způsobu, jakým funguje náš mozek. Dokud jsme zabaleni v teple a bezpečí, sledovat padající sníh je neuvěřitelně uklidňující. Sníh způsobuje, že zpomalujeme a nabízí nám příležitost ocenit krásu přírody. Sledovat, jak sníh pomalu padá k zemi, vzbuzuje pocit úžasu.

V němém úžasu

Tento pocit úžasu se může zdát nehmatatelný, ale je silnější, než si myslíte. Prožívání „úcty“ – pocitu podobného údivu nebo překvapení – nám může pomoci cítit pocit klidu a být více všímavý, což zase může snížit pocity, jako je stres, úzkost, osamělost a deprese.

V podobném duchu hraje důležitou roli v jeho uklidňující povaze také schopnost sněhu pohlcovat zvuk a zatemňovat svět kolem nás. Jak padá sníh jsme schopni žít více okamžikem a být přítomni svému okolí – a opět to pomáhá navodit pocit klidu a vyrovnanosti.

Dokonalá relaxace

Pomíjivý charakter sněhu znamená, že ho s větší pravděpodobností oceníme. Měnící se pohled, změny v naší rutině a chování a vzrušení a očekávání – v kombinaci s tím, jak to vyvolává vzpomínky na dětství – to vše dohromady dělá to psychologicky stimulující.

Tak, tady to máte. I když vám může připadat divné být tak posedlý něčím, co jste viděli už stokrát, existuje důvod, proč vás padající vločky tak okouzlují.

Může se vám zdát, že musíte vyrazit ven a „vytěžit ze sněhu maximum“, abyste mohli sklízet výhody, ale je jasné, že pouhé sezení uvnitř nebo procházka ve sněhu může být sama o sobě prospěšná.  Je skvělý způsob relaxace, jaký si bezpochyby zasloužíte. 

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34
192 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:24

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat