Zázraky zimní procházky

Navzdory tomu, jak moc se těšíte na jaro a léto, vyrazte ven i teď, když je venku nevlídno. Chůze zlepšuje náladu a protahuje tělo. Tedy nejen to. Co všechno se může stát, když si obujete teplé boty a zabouchnete za sebou domovní dveře?

Příznivci zimní procházky vědí, jaké je to potěšení! Kratší dny usnadňují obdivování západu slunce. Pokud budete mít trochu štěstí, můžete zahlédnout sněženky či jiné první jarní květiny, a mráz v těch nejchladnějších dnech vás očaruje svojí mocnou silou a tvořivostí.

Zima je také skvělý čas na pozorování ptáků, protože je méně listové pokrývky, která je maskuje. Zkrátka a dobře, na nic nečekejte a vydejte se do přírody, pokud máte tu možnost. Stejně dobrá je ovšem i rychlejší procházka do nejbližšího supermarketu nebo chůze po městském parku.

Než začnete

Při chůzi je snadné dosáhnout na doporučených 150 minut fyzické aktivity týdně. Pravidelná středně intenzivní chůze pak může pomoci snížit riziko ischemické choroby srdeční, mrtvice, cukrovky, obezity a osteoporózy. Ve skutečnosti lidé s mrtvicí, kteří chodí 30 minut denně, mohou mít o 54 % nižší riziko předčasné smrti (1).

Abyste zůstali v pohodlí, noste vrstvy, které si můžete rozepnout, když se zahřejete. Mnoho outdoorových obchodů prodává kvalitní zboží určené do nepohody. Nezapomeňte se před zahájením nového cvičebního režimu poradit se svým praktickým lékařem, zvláště pokud trpíte nějakou chronickou nemocí. Ať už je vaše kondice jakákoli, snažte se prvních pár minut chůze nepřepálit tempo, začnete pomalu a pozvolna, pak přidejte na intenzitě a na konci procházky opět tempo snižte, aby se vaše tělo nenásilně ochladilo.

Udělejte z chůze součást každodenní rutiny

Zkuste během dne několikrát vyjít po schodech nahoru a dolů nebo projít celou zahradu. Vždy zaujměte správný postoj – postavte se vzpřímeně, s očima upřenýma před sebe a zvednutou bradou. Nechte ramena spadnout dolů a dozadu a zatáhněte břicho. Při chůzi by měla na zem dopadnout nejdřív pata a vy byste se měli odrážet špičkou.

Naslouchejte svému tělu

Za startovní bod považujte úroveň, která vám vyhovuje, i když je to jen na pár minut – lepší něco než nic. Chcete-li zlepšit svoji kondici, vyzkoušejte intervalovou chůzi: nejprve choďte s mírnou intenzitou. Díky tomu se budete cítit tepleji, váš dech se zrychlí, ale stále byste měli být schopni konverzovat. Po energickém, svižnějším pásmu se vraťte zpět na střední intenzitu. Postup opakujte.

Také zvažte severskou chůzi, jež se zaměřuje i na horní polovinu těla. Severská chůze (finsky sauvakävely, doslovně přeloženo chůze o holích; anglicky nordic walking) je dynamická chůze se speciálními sportovními holemi. Po dlouhé procházce se vždy protáhněte, abyste předešli bolestem svalů. Nezapomeňte na láhev vody a hydratujte se.

Zdroje: (1) www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210811175147.htm, názor autora - zbytek článku

 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:15
140 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat