Nový nešvar žen ve středním věku

Na alkohol existují různé názory. Pořád ale platí, že je karcinogenní, tudíž přímo souvisí se zvýšeným rizikem rakoviny. Proč ho teď ženy pijí nějak víc? A jak k tomu přispěla pandemie koronaviru?

Kolikrát jste po hektickém dni otevřela láhev vína a nalila si pořádně velkou sklenici? Nebo se z toho dokonce stal každodenní uklidňující rituál, který odsouvá starosti do pozadí – alespoň na chvíli? Výzkumy prokazují, že večerní „hodiny vína“ jsou běžnou a oblíbenou seancí, to zejména žen ve středním věku.

Nerušit, relaxuji!

Proč příslušnice něžného pohlaví hledají oddechové „útočiště“ v alkoholu? Australská výzkumnice veřejného zdraví Mia Miller se domnívá, že je toho na ně zkrátka moc. Psychika žen je zatížená péčí o děti i starší rodiče, kterou musejí zvládnout při vykonávání povolání a všemi nezbytnými domácími pracemi. Potvrzují to i vědecké studie, ze kterých vyplývá, že zatímco mladší ročníky spotřebu alkoholu výrazně omezují, dámy ve středním věku se jeho prostřednictvím snaží vyrovnat s tíhou každodenních povinností a používají ho jako relaxační prostředek (2). A hodně tomu pomohla i pandemie koronaviru.

Samota se sklenkou v ruce

Počet žen, které si oblíbily „hodiny vína“, vzrostl v posledních dvou letech o 50,5 procenta (3). Přispěla k tomu sociální izolace, domácí karanténa i silné obavy o zdraví nejbližších rodinných příslušníků. Protože je alkohol návykový, s jeho konzumací se nepřestalo ani když pandemie opadla a svět se vrátil do alespoň zdánlivého normálu. Jenže s tím se bohužel pojí dost závažná rizika. Jmenovaná výzkumnice Mia Miller upozorňuje na to, že lidově zvaná metla lidstva bývá spojována s několika druhy rakoviny, přičemž způsobuje kardiovaskulární onemocnění, mrtvici, cirhózou jater i duševní problémy. Jelikož ženy metabolizují alkohol jinak než muži, je pravděpodobnější, že jeho negativní účinky oproti nim pocítí i s menší spotřebou. Opravdu to chce najít jiný způsob, jak se po náročném dni uvolnit, varují lékaři!

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34973490/, (2) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/dar.13428, (3) www.store.roymorgan.com/product/Alcohol-Consumption-Currency-Report-4848






Celkem 4 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat