Uveďte tělo a mysl do harmonie

Všichni si přejeme zdraví a vitalitu – nejlépe do opravdu vysokého věku. To vyžaduje tělo, mysl a duši v harmonii. Přinášíme tři způsoby, jak toho dosáhnout.

Většina lidí ví, že své zdraví můžeme podpořit vyváženou stravou, pravidelným cvičením a vyhýbáním se toxinům z okolního prostředí. Často se však přehlíží, že myšlení, schopnost regenerace a relaxace, působí hluboko do našich buněk.  Pokud potlačujeme to, po čem naše duše touží nebo se neustále ztrácíme ve stresujících myšlenkových spirálách, může se to projevit i na fyzické úrovni. I když nebyly objasněny všechny otázky této komplexní interakce, stále lépe rozumíme interakci mezi tělem, myslí a duší. S těmito znalostmi můžeme cíleně podporovat své zdraví a aktivovat naše přirozené samoléčebné síly. 

Pečlivě srovnejte své myšlenky

Každý den nás provází kolem stovky tisíc myšlenek. Mnohé z nich nejsou pokaždé nové, ale objevují se znovu a znovu. A jsou mocné: Představa náročné situace může vyvolat stejné fyzické reakce jako skutečná hrozba. Stresující myšlenky typu "To nezvládnu!" mohou aktivovat stresové hormony, které zvyšují srdeční frekvenci, zpomalují dýchání a mění metabolické procesy. Pokud se naučíme pečlivě směřovat svou mysl a zklidňovat ji v náročných situacích, staneme se odolnějšími v každodenním životě a dokážeme se lépe vypořádat se stresem. 

Upřednostněte zotavení a péči o sebe

Přestávky se podceňují. Relaxace není luxus, ale biologická nutnost. Pouze když je náš mozek v relaxačním režimu, tělo aktivuje své samoléčebné síly. Vědomé regenerační fáze, kvalitní spánek a relaxační rituály umožňují jakýsi „reset“ na fyziologické i psychické úrovni. To, že chvíle, kdy aktivně relaxujeme, mají pro naše zdraví nedocenitelnou hodnotu, ukazuje i příklad meditace, která má měřitelné účinky na celé tělo.  

Využijte sílu dechu 

Vždy s sebou máme účinný nástroj, který nás může přivést zpět do rovnováhy: náš dech. Pokud vědomě prohlubujeme a zpomalujeme dýchání, má to přímý vliv na naše tělo. Zpomalené dýchání stimuluje bloudivý nerv, který aktivuje proces samoléčby: krevní tlak klesá, srdce bije pomaleji, svaly se uvolňují. S trochou cviku můžeme negativním následkům stresu čelit v každé situaci a udělat něco dobrého pro své zdraví.

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 2 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Lilek v těstíčku

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat