Dokážete opravdu cokoli

Stačí jen něco chtít, abyste toho dosáhli – alespoň to tvrdí statisíce motivačních citátů na Instagramu. Je to ale pravda?

Je důležité snít. To nelze popřít a bylo to několikrát vědecky dokázáno. Například sny a cíle, které máte již v dětství, mají pozitivní vliv na pozdější úspěch v dospělosti. A přesto: Postoj, že stačí setrvat u snu dostatečně dlouho, aby se stal skutečností, nefunguje. Ba co víc, někdy k dosažení svých cílů nestačí ani tvrdá práce.

Pozitivní myšlení – polovina úspěchu?

Vnější vlivy to často znesnadňují. Aktuálně například inflace. Když se mnoho lidí trápí stejným problémem, vytváří to ve společnosti napětí. A přesto se stále drží zbožné přání, že „pozitivní myšlení“ je polovina úspěchu na cestě k velkému úspěchu. Vzhledem k tomu, že mnozí se v současnosti potýkají se splácením skutečného nájemného, ​​zdá se tento postoj téměř jako výsměch.

Jednoduchá řešení složitých problémů – příliš dobré, aby to byla pravda

Samozřejmě není nemožné plnit sny. Ale každý, kdo tvrdí, že můžete dosáhnout všeho, co si zamanete, jednoduše ignoruje skutečnost, že v mnoha případech to vyžaduje trochu štěstí a privilegia, abyste toho dosáhli. To neovlivňuje pouze finanční zázemí, ale stále také aspekty, jako je pohlaví, sociální nebo etnický původ. Samozřejmě to není myšleno jako výzva k tomu, aby vás tyto faktory držely zpátky – právě naopak! Ale popírat, že bohužel stále hrají roli, by bylo přímo ignorantské. Každý, kdo si myslí, že má na složitý problém relativně jednoduché řešení, obvykle lže sám sobě – a v tom horším případě i ostatním.  

Mentalita „můžeš všechno“ postrádá empatii

Zejména nyní, v době rekordní inflace a mnoha nejistot, nemá každý z nás finanční nebo duševní základ k zahájení vlastního podnikání nebo investování energie, času a peněz do honby za vlastním profesním uplatněním. To je přesně to, co mentalitě „můžeš dokázat cokoliv“ spolu se zdravou dávkou realismu chybí. Podle logiky, na které lpí motivační koučové a samozvaní kariéroví guru, je absence úspěchu, profesního naplnění či finančního zajištění vždy vinou těch, kteří svých cílů nedosáhli.

Neúspěch není ostuda

To vede k fatálnímu omylu: Že selhání je něco, za co je třeba se stydět, nebo něco, proti čemu je třeba neustále bojovat. Pravda je taková, že i když někdy nenecháte kámen na kameni, přesto selžete. Uznat a smířit se s tím je samozřejmě mnohem těžší než dát srdíčko na Instagramový příspěvek. Ale ve společnosti, kde je výkon vším, je také mnohem odvážnější.

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat