Dokážete opravdu cokoli

Stačí jen něco chtít, abyste toho dosáhli – alespoň to tvrdí statisíce motivačních citátů na Instagramu. Je to ale pravda?

Je důležité snít. To nelze popřít a bylo to několikrát vědecky dokázáno. Například sny a cíle, které máte již v dětství, mají pozitivní vliv na pozdější úspěch v dospělosti. A přesto: Postoj, že stačí setrvat u snu dostatečně dlouho, aby se stal skutečností, nefunguje. Ba co víc, někdy k dosažení svých cílů nestačí ani tvrdá práce.

Pozitivní myšlení – polovina úspěchu?

Vnější vlivy to často znesnadňují. Aktuálně například inflace. Když se mnoho lidí trápí stejným problémem, vytváří to ve společnosti napětí. A přesto se stále drží zbožné přání, že „pozitivní myšlení“ je polovina úspěchu na cestě k velkému úspěchu. Vzhledem k tomu, že mnozí se v současnosti potýkají se splácením skutečného nájemného, ​​zdá se tento postoj téměř jako výsměch.

Jednoduchá řešení složitých problémů – příliš dobré, aby to byla pravda

Samozřejmě není nemožné plnit sny. Ale každý, kdo tvrdí, že můžete dosáhnout všeho, co si zamanete, jednoduše ignoruje skutečnost, že v mnoha případech to vyžaduje trochu štěstí a privilegia, abyste toho dosáhli. To neovlivňuje pouze finanční zázemí, ale stále také aspekty, jako je pohlaví, sociální nebo etnický původ. Samozřejmě to není myšleno jako výzva k tomu, aby vás tyto faktory držely zpátky – právě naopak! Ale popírat, že bohužel stále hrají roli, by bylo přímo ignorantské. Každý, kdo si myslí, že má na složitý problém relativně jednoduché řešení, obvykle lže sám sobě – a v tom horším případě i ostatním.  

Mentalita „můžeš všechno“ postrádá empatii

Zejména nyní, v době rekordní inflace a mnoha nejistot, nemá každý z nás finanční nebo duševní základ k zahájení vlastního podnikání nebo investování energie, času a peněz do honby za vlastním profesním uplatněním. To je přesně to, co mentalitě „můžeš dokázat cokoliv“ spolu se zdravou dávkou realismu chybí. Podle logiky, na které lpí motivační koučové a samozvaní kariéroví guru, je absence úspěchu, profesního naplnění či finančního zajištění vždy vinou těch, kteří svých cílů nedosáhli.

Neúspěch není ostuda

To vede k fatálnímu omylu: Že selhání je něco, za co je třeba se stydět, nebo něco, proti čemu je třeba neustále bojovat. Pravda je taková, že i když někdy nenecháte kámen na kameni, přesto selžete. Uznat a smířit se s tím je samozřejmě mnohem těžší než dát srdíčko na Instagramový příspěvek. Ale ve společnosti, kde je výkon vším, je také mnohem odvážnější.

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat