Strach ze selhání nemá v životě žádné místo

Strach ze selhání je iracionální a přetrvávající. Tento strach může pramenit z mnoha zdrojů. Někdy se může objevit v reakci na konkrétní situaci. V jiných případech to může souviset s jiným duševním onemocněním, jako jsou úzkost nebo deprese.

Strach ze selhání může také souviset s tím, že jste perfekcionista. Protože perfekcionisté mají vysoká očekávání, jak se věci vyvinou, mohou pociťovat neodbytný strach, že nebudou splňovat tyto často nerealisticky vysoké standardy.

Strach ze selhání může vyvolat emocionální a behaviorální symptomy. Mezi běžné příznaky tohoto strachu patří úzkost, pocit ztráty kontroly, bezmoc. Kromě emocionálních a behaviorálních příznaků mohou lidé se strachem ze selhání pociťovat také fyzické příznaky, jako je rychlý srdeční tep, tlak na hrudi, třes, závratě, točení hlavy, pocení a zažívací problémy.

Co je selhání

Lidé mají často různé definice toho, co znamená selhání. Pro některé lidi to znamená nedosáhnout něčeho přesně tak, jak plánovali. To může zapříčinit soubor očekávání, který je velmi těžké naplnit.

Lidé, kteří zažili těžké, nebo dokonce traumatické selhání, se mohou obávat podobné zkušenosti i v budoucnu. Například záchvat paniky během prezentace nebo zesměšňování za výkon může přispět k pocitům strachu. Rizikovými faktory, které přispívají ke strachu z neúspěchu, mohou být i negativní důsledky neúspěchu, jako je ztráta zaměstnání nebo nepřijetí na vysokou školu.

Léčba strachu ze selhání

Léčba strachu ze selhání závisí na řadě faktorů, včetně toho, jak tento strach prožíváte a jaký dopad má na váš život. V mnoha případech mohou lidé použít svépomocné strategie, aby se s těmito pocity vyrovnali. Pokud váš strach ze selhání brání vaší schopnosti normálně fungovat, je důležité promluvit si s odborníkem. Někdy může být nejúčinnější kombinace těchto dvou možností léčby se změnou životního stylu.

Existuje také řada strategií, které můžete použít ke snížení pocitu strachu z neúspěchu.

Zvažte výsledky

Někdy přemýšlení o nejhorším možném výsledku – a pak přijít s plánem, jak se s tím vypořádat – může pomoci snížit úzkost. 

Zaměřte se na věci, které můžete ovládat

Místo abyste se trápili aspekty situace, které nemůžete ovládat, zaměřte svou energii na věci, které můžete ovlivnit. 

Plánujte dopředu

Když čelíte výzvě, která by mohla vyvolat váš strach ze selhání, pracujte na vývoji alternativních plánů pro případ, že by vaše počáteční úsilí nevyšlo podle plánu. Mít plán B (nebo plán C) vám může pomoci pociťovat menší úzkost a cítit se bezpečněji.

Předefinujte selhání

Změna toho, jak přemýšlíte o neúspěchu, může také pomoci snížit vaše pocity strachu. Neúspěch je součástí života a může být důležitou příležitostí k učení a získávání nových dovedností.

Určitě to může být zklamání, ale je důležité zachovat si zdravý pohled na potenciální přínosy občasného selhání. Pamatujte, že úspěchu je často dosaženo řadou progresivních neúspěchů, které vedou k novým informacím, dovednostem a strategiím.

Myslete pozitivně

Vyhněte se negativním myšlenkám, které mohou podkopat vaši důvěru a vytvářet pocity úzkosti. Místo toho pracujte na tom, abyste přemýšleli více jako optimista – a tím si udrželi motivaci.

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat