Rozdíly mezi kognitivní a emoční empatií

Empatii si obecně představujeme jako schopnost vžít se do situace jiné osoby. Je však možné mít několik typů empatie.

Kognitivní empatie je poznání toho, jak ostatní lidé myslí a cítí, zatímco emocionální empatie znamená vcítění se do emocí jiné osoby. I když jsou zcela odlišné, jak kognitivní, tak emoční empatie jsou stejně důležité, aby nám pomohly vytvářet a udržovat spojení s ostatními. 

Co je kognitivní empatie

Kognitivní empatie znamená, že dokážete porozumět pohledu jiné osoby. Označuje se také jako přijímání perspektivy druhého nebo vcítění se do kůže někoho jiného. To je něco jiného, ​​než když se na situaci díváme z naší perspektivy.

Co je emoční empatie

Emoční empatie je, když se umíte vcítit do emoce jiné osoby. Pokud například sedíte blízko milované osoby a ta začne plakat, můžete začít být smutní i vy. To je emocionální empatie. To, co emocionálně prožívají druzí, má dopad na váš emocionální stav. Když zažíváme emoční empatii, posouváme se z kognitivní perspektivy do sdílené emoční zkušenosti.

Kognitivní vs. emoční empatie

Tyto dva různé druhy empatie odhalují způsoby, jakými jsme schopni navázat vztah s přítelem nebo členem rodiny v krizi. Mezi těmito dvěma typy empatie jsou však výrazné rozdíly. Sdílet emocionální zážitek s jinou osobou nebude možné, pokud budete mít příliš mnoho kognitivní empatie a nedostatek emoční empatie. 

Představte si, že by někdo řekl: „Moje babička právě zemřela a byli jsme si opravdu blízcí,“ a pak začne plakat. V rámci kognitivní empatie bude odpověď: "Je mi to líto. Vím, že jsi smutný a že to, čím procházíš, je těžké."

Odpověď pod vlivem emoční empatie je: "Je mi líto, že slyším o vaší babičce. Vím, že vám chybí. Jsem tu pro vás.", doprovázená pláčem nebo jiným projevem smutku.

V rámci této velmi zjednodušené ilustrace můžeme získat představu o tom, jaké by to pro druhého mohlo být, kdybychom se zastavili u kognitivní empatie a nevnášeli do interakce emoční empatii.

Proč na empatii záleží

Empatie pomáhá spojovat lidi, posouvat je k sobě navzájem ve schopnosti pomáhat nebo léčit. Když projevíte hlubokou empatii, obranná energie druhých klesne a nahradí ji pozitivní energie. Pak můžete být kreativnější při řešení problémů.

Jak žijeme své životy v práci a doma, neustále komunikujeme a vyvažujeme dynamiku vztahů. Když nám chybí empatie, nejsme schopni tyto mezilidské vazby rozvíjet a pěstovat. To vede k napjatým vztahům, narušené důvěře, ztrátě vztahů nebo izolaci.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6243070/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat