Trénink, který pomáhá nebrat si věci osobně

Je přirozené, že kritika směrem k nám samých může způsobit emocionální bolest. Vždyť respekt chce mít každý! Schopnost nebrat si věci osobně se ale na potkání nerozdává. Ovšem lze ji naučit!

Tohle se nedá popřít. Vědci, kteří se podrobně zabývali reakcemi na videa zahrnující sociální hodnocení a analyzovali aktivitu 37 účastníků, kteří vůči nim vyjadřovali pozitivní, negativní a neutrální výroky, ukázaly pravdu. Kritika ubližuje všem (1).

I když jsou některé komentáře nebo akce hanlivé či urážlivé, pokud zjistíte, že jsou vaše city velmi často zraněné nebo máte sklon předpokládat, že vám někdo chtěl způsobit emocionální újmu, je možné, že máte sklon brát si věci příliš osobně.

Důvody, proč slova nejsou „jen“ slova

Můžete si neustále říkat, že nejste dost dobří, nebo že je to vždy vaše chyba. Tahle negativní sebemluva podporuje fakt, že snadno uvěříte negativním věcem, které se o vás říkají. Že se nedokážete oprostit od pomluv, křivých nařčení nebo závistivých komentářů? Nedostatek emocionální podpory v dětství může přispět k pocitům, že si zasloužíte zesměšňování nebo ponižování. V ohrožení jsou také osoby, které mají sociální úzkost. Právě ony se bojí toho, že budou ze strany druhých souzeny nebo ztrapněny.

Jak poznat, že si něco berete příliš osobně?

Všímejte si varovných signálů: Jste závislí na souhlasu ostatních lidí, abyste byli šťastní. Zbytečně se omlouváte a podceňujete, neumíte říkat „ne“, tay věříte všem drsným komentářům a berete si je k srdci. Chybu v chování vnímáte jako svou vlastní charakterovou vadu. Zároveň se snadno rozzlobíte a večer si před usnutím přemítáte vnímané kritické konverzace.

Tak dost už!

V první řadě cvičte emocionální odolnost. Poté, co vás někdo urazí, z duelu vyjdete jako vítěz. Zde jsou tipy.

  • Pečujte o své tělo: Péče o sebe může být oblíbeným módním slovem, ale je to také legitimní praxe pro duševní zdraví a budování odolnosti.
  • Prohlubte všímavost: Všímavé psaní deníku, jóga a další duchovní praktiky, jako je modlitba nebo meditace, lidem umožnují obnovit naději a účinně se vypořádat se situacemi, které vyžadují odolnost.
  • Vyhýbejte se negativním výstupům: Zaměřte se na techniky zvládání stresu, ať už je to hluboké dýchání nebo počítání do dvaceti.
  • Pomáhejte druhým: Staňte se dobrovolníkem v místním útulku pro opuštěná zvířata nebo jednoduše podpořte přítele ve chvíli, kdy to potřebuje. „Otrkáte“ se v pro vás méně standardních situacích, jež vás připraví na vaše budoucí životní zkoušky.
  • Poznejte své kvality: Zeptejte se přátel nebo rodiny na to, v čem jste dobří, jaké máte kladné vlastnosti a dary. Pomůže vám to se sebeúctou.
  • Opakujte pozitivní afirmace: „Cítím radost a sebedůvěru. Užívám si každý den. A stejně se budu smát!“ Afirmace jsou součástí úspěšné práce s vlastní myslí.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26892859/, názor autora - zbytek článku






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat