Největšími konzumenty alkoholu na světě jsou Evropané

V Evropě alkohol teče proudem. V jakých zemích se pije nejvíce a o jakou jde vlastně spotřebu? Češi v žebříčku největších konzumentů nechybí!

Když se řekne pivo, kdejakému cizinci se okamžitě vybaví alespoň mlhavé zmínky o Česku. Ano, tímto chmelovým nápojem jsme ve světě proslulí a takřka všude se ví, že ho pijeme moc rádi. Ale nejsme sami. Ono se v Evropě vůbec hodně pije!

Pověst, která příliš nelichotí

Každý Evropan starší 15 let ročně spotřebuje v průměru 9,5 litru čistého alkoholu, což odpovídá přibližně 190 litrům piva, 80 litrům vína nebo 24 litrům lihovin. Vyplývá to z nedávné evropské zprávy sepsané Světovou zdravotnickou organizací (1). Zajímavé je, že z 10 zemí, kde se alkohol ve světě konzumuje úplně nejvíce, se jich devět nachází v Evropské unii. Den co den ho prý pije 8,4 procenta dospělé populace a dalších bezmála 30 procent si ho dává jednou či dvakrát týdně. Týká se to hlavně mužů, kteří jsou oproti ženám většími spotřebiteli. V jakých zemích je to v tomto směru vůbec nejhorší?

Tak trochu jiný zeměpis

Kromě Čechů mají reputaci největších „násosek“ i Italové, Němci, Španělé, Švédové a Irové. Rekordy se však lámou i v Bulharsku, Nizozemsku, Polsku, ve Francii a na Slovensku. Když to vezmeme z opačného soudku, podle Světové zdravotnické organizace alkohol nejméně pijí v Tádžikistánu, Turecku, Uzbekistánu, Arménii, Izraeli a Kazachstánu, což je zřejmě dáno tím, že jde o muslimské národy, kterým jejich víra metlu lidstva zakazuje.

Důvod k otevření lahve

Proč si vlastně ten alkohol lijeme do hrdla, když se všude říká, jak neuvěřitelně škodí? Dobrá otázka. „Ve stresujících dobách mají lidé tendenci více pít. Obrací se pak na tuto neřest, a to proto, aby se trochu uvolnili,“ myslí si americká spisovatelka a autorka knih o alkoholu Hilary Sheinbaum (2). Takže je to vina stresu?

Zdroj: (1) www.euronews.com/next/2023/05/29/so-long-dry-january-which-country-drinks-the-most-alcohol-in-europe, (2) www.nypost.com/2023/06/14/americans-are-drinking-as-much-alcohol-now-as-in-civil-war-days/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat