Faktory ovlivňující řidičský styl jízdy

Děti sedící ve vozidle, hrající hudba i troubení ostatních účastníků silničního provozu. Tohle všechno má obrovský vliv na vaše psychické rozpoložení a tím i řidičský styl vaší jízdy.

Pro někoho může být řízení auta vítanou odpočinkovou relaxací, zatímco pro jiného spíše každodenní nenáviděnou činností. Jak to máte vy? Buď jak buď, nálada panující ve vozidle dost zásadně ovlivňuje to, jak se za volantem chováte. Co všechno ji kazí a co naopak zlepšuje?

Troubení je o nervy

Troubení je jedním ze základních způsobů silniční komunikace. Lidé, kteří ale troubí příliš často a také příliš dlouho, jsou ve většině případů naštvaní, frustrovaní a netrpěliví (1). Přesně takové nervózní řidiče na vozovce běžně potkávají zhruba dvě třetiny lidí, kteří si stěžují na to, že jim jejich agresivní chování nesmírně vadí. A to pohodě samozřejmě nepřidá!

Hudba má svá pro a proti

Cestovat bez hudby? To je pro mnohé naprosto nemyslitelné. Otázkou však je, jaké tóny se z rádia či přehrávače linou. Zatímco ty pomalé podporují klidnou mysl a rozvahu (2), ty rychlé naopak zvyšují adrenalin, čímž člověka za volantem nabádají k překročení povolené rychlosti (3).

Rozptýlení v podobě dětí

Rodiče, kteří své potomky vozí v autě, jsou méně náchylní k riskantnímu chování (4). Je to logické, protože své nejbližší nechtějí nijak ohrozit. Na stranu druhou ale připouštějí, že je tito malí cestovatelé při řízení rozptylují. „Pláč, křik a dětské postrkování, tohle je opravdu rušivé. Pokud se ale děti účastní hovorů s řidičem, všichni mohou být v uvolněné a veselé náladě,“ myslí si ředitelka Australské asociace psychologů (AAPi) Carly Dober (5). No vida, takže to je ten klíč! A poslední rušivý element? Tím je pochopitelně únava, která zvyšuje stres, přičemž se dává do souvislosti s agresivnějším stylem jízdy (6).

Zdroje: (1) www.thezebra.com/resources/research/road-rage-aggressive-driving-study/#finding-1, (2) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2021.693005/full, (3) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnbeh.2020.00048/full, (4) www. sciencedirect.com/science/article/pii/S0001457518307577, (5) www.houseofwellness.com.au/wellbeing/advice/driver-distraction-car-mood, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7571166/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat