Klíčem k úspěchu je emoční inteligence

Zdá se, že po kariérním žebříčku můžete stoupat pouze pokud máte vysokou inteligenci. Jistě to není na škodu, ale mnohem důležitější je inteligence emoční.

Od raného věku nám říkají, že úspěch přichází s dobrými známkami ve škole a silnou inteligencí. Příklady velkých jmen ale ukazují, že existuje i jiná cesta. Má tedy úspěch vždy něco společného s vysokým IQ? Emocionální inteligence může být dokonce důležitější než inteligenční kvocient.

Úspěch přichází s porozuměním

Samozřejmě velmi záleží na tom, co je pro vás úspěch. Vynikající intelektuální schopnosti jsou nezbytné pro akademickou dokonalost, ale emoční inteligence může mít zásadní význam pro profesionální úspěch a štěstí. Být dobrým posluchačem, mít empatii, rozumět emocím, efektivně komunikovat, dobře se chovat k lidem a umět z nich vytáhnout to nejlepší, to jsou jen některé z aspektů, které jsou důležité v práci a mnoha dalších situacích v životě.

Emoční inteligence je o krok napřed

Kvalita šéfů a vedoucích pracovníků se pozná spíše podle soft skills – měkkých dovedností, jako je empatie, porozumění a komunikace, než technickou kompetencí a inteligencí. Lidé s vysokou emoční inteligencí dělají chytřejší rozhodnutí, protože jsou lepší v rozpoznávání a řízení svých emocí, což vede k lepšímu logickému řešení problémů. Navíc vyšší emoční inteligence vám pravděpodobně zajistí i vyšší příjem.

Vysoká inteligence je nepochybně také důležitá, ale je logické, že je sama o sobě nestačí a emoční inteligence má také zásadní vliv na úspěch v životě. A dobrá zpráva je, že zatímco inteligenční kvocient je spíše záležitost genetické výbavy, emoční inteligenci  můžete trénovat a zvyšovat celoživotně.

Zdroj: názory autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat