Díky houpacímu křeslu můžete být šťastnější a zdravější

Jestli nějaký kus nábytku poskytuje zdravotní výhody, je to houpací křeslo. Proč z vás udělá lepšího a šťastnějšího člověka? Tahle fakta šokují!

Houpací křesla existují již od počátku 18. století, vyvolávají nostalgii starých časů a nejčastěji se spojují s dětmi a seniory. Jejich uklidňující, rytmický pohyb však může být přínosem pro všechny – bez ohledu na aktuální věk. Určitě si aspoň jedno pořiďte, dočkáte se těchto zdravotních výhod!

Vylepšený spánek

Chroničtí nespavci, buďte v pozoru. Všichni víme, že jemné kymácení uklidňuje děti a pomáhá jim usnout, ale studie (1) zveřejněná v akademickém žurnále Current Biology na totéž poukázala i u starších dospělých. Podle vědců nepřetržité houpání během 45minutového zdřímnutí pomáhá lidem rychleji usnout a zdravěji spát. Akademici si myslí, že účinky houpání na spánek jsou spojeny s rytmickou stimulací vestibulárního systému, smyslového systému, který přispívá k pocitu prostorové orientace.

Zmírněné touhy po alkoholu

Další studie (2 poukázala na to, že osoby, které trávily čas houpáním v houpacích židlích, měly menší nutkání pít alkohol. Simulace houpáním prý zvyšuje schopnost samoregulovat chuť k návykovým látkám. Jste překvapeni?

Zvýšení duševního zdraví

Zdá se také, že, akt prodlouženého rytmického houpání podporuje uvolňování endorfinů, což zvyšuje náladu. Vědci navíc u pacientů v pečovatelském domě zjistili (3), že ti, kteří trpí demencí a kteří se houpají 1–2 hodiny denně po dobu 6 týdnů, jsou méně nervózní a také požadují méně léků proti bolesti, ba co víc. Houpání seniorům dokonce pomáhá i s rovnováhou.

Vnitřní ucho má něco, co se nazývá vestibulární labyrint, který je naplněn tekutinou. Když se hlava při houpání pohybuje dopředu a dozadu, tato tekutina stimuluje nervové zakončení, které posílá impulsy do mozku. Pohyb této tekutiny pak zvyšuje pocit rovnováhy. Je tedy nanejvýš jasné, že houpací křeslo je skvělým doplňkem každého domova, ať už se jedná o moderní kluzák či staromódní, dřevěný kus.

Zdroje: (1) www.sciencedaily.com/releases/2019/01/190124110844.htm, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29224460/(3) www.rochester.edu/news/show.php?id=185






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat