Papírová brčka jsou pro životní prostředí horší než ta plastová

Zdálo se, že papírová náhražka plastových brček je ekologicky bez poskvrnky. Ale pravda je někde úplně jinde, protože obsahuje toxické a těžko odbouratelné chemikálie. Chybička se tedy vloudila, a to pořádná!

Tak dlouho se mluvilo o tom, že jsou jednorázová plastová brčka pro planetu ekologickou pohromou, až se v mnoha světových zemích zcela zakázala. Nahradila je brčka papírová, od kterých se očekávala eko udržitelnost, jež životnímu prostředí alespoň trochu uleví. Jenže všechno je jinak!

Dobrý úmysl se zcela minul účinkem

Je papír opravdu lepší než plast? Selský rozum by něco takového skutečně předpokládal. Ovšem podle nedávné studie zveřejněné v magazínu Food Additives & Contaminants je to jeden velký omyl. Její závěry totiž sdělují, že i brčka vyrobená z papíru a bambusu obsahují nebezpečné složky, kterých je v nich dokonce více, než v jejich hanobených plastových protějších. Záchranná eko mise planety se tedy opravdu nezdařila. Z čeho vlastně pijeme?

Toxické chemikálie si neberou servítky

Autoři výzkumu v drtivé většině zkoumaných vzorků, přesněji v 90 procentech, nalezli  perfluoralkylové látky (PFAS), jež mají přezdívku takzvaných nesmrtelných chemikálií, protože se rozkládají neuvěřitelně dlouhou dobu. Že nejde o nic zdravého, to potvrzuje skutečnost, že se tyto sloučeniny dávají do přímé souvislosti s oslabením imunitního systému, sníženou účinnosti podávaných vakcín, větší pravděpodobností některých druhů rakoviny, neplodností a narušenou činností štítné žlázy (2). Zdaleka nejrozšířenější objevenou látkou byla kyselina perfluoroktanová, která je celosvětově zakázána od roku 2020, přesto se v některých zemích stále vyrábí. Přítomna byla také kyselina trifluoroctová a kyselina trifluormethansulfonová – obě se rozpouštějí ve vodě, což znamená, že se mohou potenciálně vylouhovat z papírových brček do konzumovaných nápojů. Vysoký podíl těchto sloučenin dokazuje, že o žádné papírové biologické odbouratelnosti nemůže být ani řeč.

Radši nerez!

„Zjistili jsme, že brčka z nerezové oceli perfluoralkylové látky neobsahují, proto bych spotřebitelům doporučoval, aby je používali místo těch papírových, které jich v sobě mají skutečně hodně,“ radí hlavní autor zmíněné studie, kterým je belgický environmentální vědec Thimo Groffen (3).

Zdroje: (1) www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19440049.2023.2240908, (2) www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/pfas-health-risks-underestimated/, (3) www.nypost.com/2023/08/25/paper-straws-more-toxic-than-plastic-study/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat