Zbavte se zbytečných chyb v myšlení

Umět si nastavit hranice a říct ne je důležité, zvláště ve vztahu. Proč je to pro mnoho lidí stále tak těžké?

Neznamená to častěji říkat ne, ale stanovit si hranice, být upřímní, dávat jasná prohlášení – to všechno jsou moudré rady, které by si většina lidí měla vzít k srdci. Protože to dělá málokdo. Nabízí se otázka: proč? Proč je pro mnoho lidí tak těžké distancovat se a postarat se o sebe, i když se mluví o tom, jak důležité je mít zdravé vztahy a být šťastní? Protože si nosíme v hlavě zažité chyby, které nám brání nastavit si správné hranice.

Partner se mnou musí být šťastný

Náš partner a náš vztah zjevně přispívají k našemu štěstí a spokojenosti. Ale naším úkolem není dělat toho druhého šťastným, zvláště ne když to musíme předstírat nebo se neustále držet zpátky – a tím se sami stáváme nešťastnými. Konflikty a temná mračna jsou součástí partnerství a jen ti, kteří spolu projdou těžkými fázemi, mohou být spolu dlouhodobě šťastní.

Nechci naštvat svého partnera

Nikdy nemůžeme potěšit všechny, a proto bychom se o to ani neměli tvrdošíjně pokoušet. Zejména ve vztahu se nelze vyhnout tomu, abychom si lezli na nervy nebo nedělali něco, co toho druhého štve. A pokud to vztah neustojí, asi nebyl nijak zvlášť zdravý.

Musím partnerovi ulehčit život

Pravda je, že život je někdy velmi těžký a každý musí nést své břemeno. Nemůžeme nést ještě břemeno svého partnera. Samozřejmě se můžeme – a měli bychom – se v partnerství co nejlépe podporovat. Nemá ale smysl snažit se ze všech sil ulevit partnerovi – pokud to znamená, že to zničí nás samotné.  

Měl bych rozumět svému partnerovi – i bez mnoha slov

Nikdo neumí číst myšlenky. Každý člověk může mluvit nebo komunikovat. Vaším úkolem není interpretovat partnerovo chování nebo výrazy obličeje. Už je velký a může vám říct, co se děje. Pokud to neudělá – i když ho požádáte – zjevně mu nemůžete pomoci a nemusíte se příliš starat o to, co se s ním děje.

Jsem sobecký, když o sobě přemýšlím

Sobectví není vždy špatné. Navíc je stoprocentně lidské. Na druhou stranu jen ten, kdo se o sebe stará, tu může být i pro druhé. Nemůžeme dát víc, než máme. Každý člověk nejlépe ví, co potřebuje, má a může dát, takže by byl naprostý nesmysl říkat: „Ty se starej především o mě a já o tebe.“ Pečováním o sebe děláte laskavost svému partnerovi. Je to důvod cítit se špatně...? 

Lásku si musím zasloužit

Pravá láska je bezpodmínečná. To znamená, že nemusíte dělat nic, aby vás někdo miloval – kromě toho být sami sebou. Partnerství může dlouhodobě fungovat pouze v případě, že obě zúčastněné strany jsou autentické a chtějí spolu zůstat. Každý, kdo věří, že musí před svou drahou polovičkou skrývat své drsné hrany a potřeby, aby mohl být milován a přijímán, se nejen mýlí, ale pravděpodobně se také potřebuje naučit kolo sebelásky, než se bude moci skutečně cítit pohodlně a šťastně.  

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat