Každý mozek vnímá štěstí jinak

To, jak se cítíme spokojení, závisí na mnoha faktorech – včetně našeho mozku. Existuje pět různých typů mozku, které prožívají štěstí velmi odlišně.

Vzorec pro štěstí zní údajně takto: 40 procent genetika + 10 procent životních událostí + 50 procent myšlení a zvyky (1). To nám dává naději – vždyť svoje štěstí můžeme každý den ovlivnit až z poloviny!

Špatná zpráva: Druhou polovinu musíme brát tak, jak přichází. Těch 10 procent, které jsou spojeny s životními událostmi, je samozřejmě mimo naši kontrolu, stejně jako těch 40 procent, které jsou geneticky podmíněny. Ale co přesně v tomto kontextu znamená „geneticky podmíněné“?

To, jak prožíváme štěstí, závisí především na našem mozku. Takže: Co potřebujeme, abychom byli spokojení a šťastní, a co zvláště zatěžuje náš mozek?

Vyvážený typ mozku

První typ má dobře vyvážený mozek, který vykazuje vyváženou a symetrickou aktivitu ve všech oblastech. Když váš mozek funguje takto, jste pravděpodobně soustředění, flexibilní, organizovaní a emocionálně stabilní. Vyvážený typ mozku také bývá většinou šťastný a není snadné ho vykolejit z cesty (2).

Spontánní typ mozku

Ti, kteří mají menší aktivitu v přední oblasti mozku, takzvaném prefrontálním kortexu, obvykle patří ke spontánnímu typu mozku. Vyznačuje se zejména kreativitou a smyslem pro dobrodružství – ale může být také impulzivní a neorganizovaný. Tento typ se snadno začne nudit a neustále hledá nové podněty, aby se cítil šťastný a spokojený (2).

Tvrdohlavý typ mozku

Tvrdohlavý typ mozku vykazuje hodně pohybu v přední kůře, což je oblast mozkové kůry. Má silnou vůli a bývá spíše tvrdohlavý. Aby se tento typ mozku cítil šťastný, potřebuje rutinu a pocit kontroly. Neporadí si dobře s náhlými změnami a má tendenci být zadumaný (2).

Citlivý typ mozku

Ti, kteří jsou velmi citliví a empatičtí, mají obvykle velkou aktivitu v limbickém systému, emočním centru mozku. Tento citlivý typ mozku cítí velmi hluboko, a proto riskuje rychlé zranění. Také mívá negativní myšlenkové vzorce, které v nejhorším případě mohou vést až k depresím. Cvičení všímavosti, procházky v přírodě nebo rozhovory s dobrými přáteli jsou u tohoto typu hnací silou štěstí, zatímco hlasité zvuky, řeči a pocit izolace spouštějí negativní emoce (2).

Opatrný typ mozku

Opatrný typ mozku má nejvíce pohybu v bazálních gangliích a amygdale. Pokud máte tento typ mozku, jste pravděpodobně vždy dobře připraveni, spolehliví a zároveň náchylní k úzkostem. Milujete dokončování úkolů včas, vždy si uděláte seznam pro a proti, než uděláte důležitá rozhodnutí, a jste rádi, když se cítíte bezpečně. Na druhou stranu nemáte rádi stres a chaos, příliš dlouhý seznam úkolů a znepokojivé zprávy (2).

Identifikovali jste se v jednom, nebo více mozkových typech? Znalost toho, jak váš mozek obvykle reaguje, vám může pomoci lépe porozumět sami sobě a řešit situace klidněji. A máte počáteční informace o tom, jak byste měli navrhnout své myšlení a návyky individuálně pro váš typ mozku. Koneckonců, z 50 procent jsou největším faktorem pro vaši osobní úroveň štěstí (2).

Zdroj: (1) www.forastateofhappiness.com/tag/50-10-40-formula/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6123521/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat