Rušivé vlivy při řízení způsobují nejvíce dopravních nehod

Nejen dietáři, kteří jedí za volantem, riskují silniční karambol. V pomyslné první linii jsou i věční telefonisté, rodiče menších dětí a majitelé domácích mazlíčků.

Považujete se za dobrého řidiče, protože dopravní nehody znáte jenom z televize? Co není, může být. Neděláte náhodou nějakou z těchto věcí? Jsou to nejčastější rušivé vlivy, kvůli kterým lidé bourají.

Mobil je zlo

Příkladem nebezpečného rozptýlení číslo jedna je používání mobilního telefonu. Ten je sice nedílnou součástí našeho života, ale může nás o něj i připravit. Psaní textových zpráv, volání nebo kontrola navigačních aplikací odvádí pozornost, což k nehodovosti pochopitelně hodně přispívá. Potvrzuje to i Laura Adams, která se jako hlavní analytička texaské společnosti Aceable zabývá vzděláváním řidičů (1).

Jídlo do auta nepatří

Kdo někdy plánovaně shazoval nadbytečné kilogramy, ten ví, jak je důležité dodržovat přesný jídelní harmonogram, protože to udržuje metabolismus ve střehu, udržuje stabilní hladinu cukru v krvi, zachovává hladinu energie a zabraňuje jakémukoli přejídání. Na elegantní stolování ale mnohdy není čas. Ke konzumaci jídla a pití za volantem se doznává neuvěřitelných 95 procent lidí (2), a to samozřejmě včetně dietářů, kteří si nechtějí rozhodit svůj redukční režim.

S dětmi a psy se necestuje snadno

Třetím rušivým elementem bývají malé děti a domácí mazlíčci, kterým pojem soustředění samozřejmě absolutně nic neříká. „Pokud děti nebo zvířata vyžadují vaši pozornost, vždy sjeďte ze silnice, abyste se o ně zvládli bezpečně postarat. Rozhodně se na ně při jízdě neotáčejte,“ varuje expertka Laura Adams.

Lov spadlých předmětů

Když se z palubní desky nebo sedačky skutálí nějaká věc, je přirozeným impulzem ji zvednout. „Dosáhnout na spadlý předmět může trvat jen několik sekund, ale i takhle malá chvilka představuje rozdíl mezi nehodou a klidným návratem domů,“ uzavírá zmiňovaná specialistka.

Zdroje: (1) www.nypost.com/2024/04/23/lifestyle/top-9-driving-distractions-that-contribute-to-accidents-according-to-experts/, (2) www.blog.greenflag.com/2017/common-distractions-drivers/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat