Jen pro silné žaludky: Restaurace vaří z vyhozených potravin!

Každý večer si na výtečných pokrmech v kodaňské restauraci Rub&Stub může najednou pochutnat až šedesát zákazníků. Originální menu je sestavováno denně a to těsně před začátkem vaření. Proč? Suroviny totiž nepřicházejí na objednávku, ale jedná se o přebytky od zemědělců a obchodníků, kteří by je vyhodili do odpadu. Nezisková restaurace se snaží upozornit na plýtvání potravinami.

Stovka jejích zaměstnanců pracuje v podniku dobrovolně, jen dva muži dostávají plat – šéfkuchař a manažer projektu, kteří se musejí provozu věnovat naplno.

Každý den oba hlavní motory kodaňské restaurace Rub&Stub seberou potraviny ze supermarketů a od farmářů, které by skončily v popelnici. Ze směsice se pak snaží vytvořit menu, které budou za chvíli nabízet zákazníkům.

Nápad pochází z vlastní zkušenosti nás všech, kteří jsme museli vyhodit potraviny, proč tolik dobrého jídla končí v popelnici? Celý svět se snaží šetřit peníze a pracovat efektivněji v mnoha oblastech života, proč ne tedy s jídlem?“ vysvětluje manažer projektu Tore Bang Heerup v rozhovoru pro britský list Daily Mail.

Menu je plánováno každý den až ve chvíli, kdy jsou všechny potraviny na stole. Jídla navrhuje šéfkuchař po konzultaci s Torem.

Každý den musíme být velmi tvořiví a rychle promyslet, jak můžeme dohromady zkombinovat potraviny, které dostaneme, abychom na večer měli vzrušující menu… Doufáme, že si časem vytvoříme celou síť dodavatelů, takže budeme schopni nabídnout víc úžasných pokrmů a také pomoci omezit vyhazování potravin,“ tvrdí Tore, jemuž s obsluhou pomáhá stovka dobrovolníků.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 v roce 2025 přináší pro Berany zajímavou kombinaci výzev a příležitostí. Tento čas může být velmi dynamický, proto se připravte na nečekané změny.Začátek týdne může přinést určité napětí na pracovišti, zejména po... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat