Čokoholičky, pozor: Kulatá čokoláda chutná lépe než hranatá!

Tvar čokolády může mít výrazný vliv na vnímání její chuti, zjistili britští vědci. Odborník na senzorické vnímání Charles Spence experimentálně prokázal, že lidem chutná čokoláda se zaoblenými tvary více než ta hranatá. Vnímají totiž tu kulatější jako sladší, zatímco hranatost zvyšuje pocit, že je kakaová pochoutka hořčejší.

Lidé si tak vytvářejí stálé asociace mezi tvarem a chuťovou vlastností potraviny. Zaoblené tvary jsou vnímány jako sladší, zatímco hranaté jako hořčejší.

Spence to prokázal při experimentálních pokusech s dobrovolníky, kteří měli ochutnávat různé druhy čokolád a hodnotit jejich sladkost a obsah kakaa. Žádná z testovaných osob netušila, která čokoláda obsahuje nejvíce cukru a která nejméně. Vzorky však měly různý tvar.

„Z výsledků je jednoznačně patrné, že zaoblené tvary vyvolávají v konzumentech pocit, že je čokoláda sladší,“
cituje Spenceho britský list The Guardian.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro vás, Berani, plný dynamiky a nových výzev. Vaše energie je na vrcholu a je ideální čas pustit se do projektů, které jste si dlouho plánovali. Přestože jste přirozeně odvážní, zkuste k novým úkolům přistupovat s pečlivějš&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat