Nemůžete usnout? Pomůže bílá rýže

Neschopnost usnout může být způsobena také nedostatkem serotoninu v mozku. A pokud člověk nemůže zabrat, může zkusit před usnutím zkonzumovat šálek bílé rýže. Ta má vysoký glykemický index, takže podpoří syntézu serotoninu. A přispěje k usnutí. Jenže potraviny s vysokým glykemickým indexem přispívají k diabetu.

Průzkum účinků konzumace rýže provedli vědci z Japonska. Tamní kultura patří k nejzdravějším na světě. Protože se stravuje skromně a zdravě. Japonci si tak mohou dovolit konzumaci bílé rýže večer před usnutím. Lidé ze Západu sotva. Ti se ládují potravinami s vysokým glykemickým indexem od rána do večera. Přitom takový jídelníček bohatý na potraviny s vysokým glykemickým indexem vyvolává diabetes typu 2.

Na co tedy přišli lékaři z Kanazawské univerzity v Japonsku? Při studiu dvou tisíc osob se jim podařilo potvrdit, že čím více rýže dotyční večer před odchodem do postele snědli, tím kvalitněji pak spali. Japonští vědci také srovnávali účinky chleba a těstovin, potravin, které mají poměrně vysoký glykemický index. Ale po jejich konzumaci nebyl spánek tak kvalitní jako po konzumaci bílé rýže. „Chléb a těstoviny mají nižší glykemický index, což může hrát zásadní roli,“ tvrdí autoři z Kanazawské univerzity.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem jsou takové, v nichž je velké množství sacharidů, které se rychle štěpí na jednoduché cukry. Tyto potraviny zvyšují hladinu aminokyseliny tryptofanu, kterou tělo používá na syntézu serotoninu. Ten přitom vyvolává spánek.

U potravin s vysokým glykemickým indexem však musíme být opatrní. V jídelníčku by jich mělo být denně jen malé množství. Konzumace bílé rýže může výrazně zvýšit riziko onemocnění diabetem typu 2. Nejvyšší riziko je u osob, které ji konzumují velmi často. Pro západního člověka je podle vědců z Harvardské univerzity dobré dopřát si jen dvě porce této obiloviny týdně.

Každý přírůstek v denním příjmu bílé rýže souvisí s malým, ale významným zvýšením rizika diabetu. Je zcela určitě v pořádku, když jíme bílou rýži jednou či dvakrát týdně, ale konzumace bílé rýže tak, jak jsou zvyklí lidé v Asii, zvyšuje výrazně riziko diabetu,“ tvrdí doktor Qi Sun z Harvardské univerzity.

Bílá rýže má vysoký glykemický index, což znamená, že po jejím pozření jsou sacharidy v ní snadno stravitelné a rychle se po nich zvyšuje hladina glukózy v krvi. Ve srovnání s hnědou rýží má ta bílá mnohem vyšší glykemický index a méně živin, také vlákniny a hořčíku. Častá konzumace bílé rýže zvyšuje riziko diabetu jako častá konzumace pečiva či těstovin z bílé mouky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může přinést nové příležitosti pro posílení vašich partnerských vztahů. Pokud jste ve vztahu, očekávejte, že komunikace s partnerem bude jasnější a plná nových vhledů. Single Berani by se měli mít na pozoru, protože kolem se může objevit... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat