Kdy jsme silně sexističtí? Při čtení!

Průzkumy dokazují, že lidé dávají přednost při výběru literárních autorů především svému pohlaví. Třebaže občas sáhnou po autorovi opačného pohlaví, muži si v devadesáti procentech případů vezmou autora mužského. U žen je tomu přesně naopak. Při výběru vánočních dárků je tak jistější koupit muži autora a ženě zase autorku.

To, že muži ignorují Joanne K. Rowlingovou jako autorku, ji vedlo k tomu, že loni vydala detektivku pod pseudonymem Robert Galbraith. Muži si tohoto autora kupovali do doby, než prasklo, že je to vlastně žena.

Z průzkumu u čtyřiceti tisíc čtenářů vyplývá, že mezi padesáti nejčtenějšími autory u mužů jsou v devadesáti procentech případů autory muži. U žen je tomu přesně naopak. Dále pak z dat vyplývá, že ženy hodnotí lépe autorky než autory a čtou také současnější literaturu ve srovnání s muži.

Ačkoli z průzkumu není jasné, zda čte více mužů či více žen, je jasné, že u obou pohlaví zvládají čtenáři zhruba stejný počet knih.

„Nelze tak říct, že by ženy přečetly více knih než muži či naopak muži čtenáři zvládli více knížek než ženy čtenářky,“ tvrdí Elizabeth Chandlerová ze společnosti Goodreads, která průzkum provedla.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat