Potvrzeno: Vstávání na šestou devastuje život!

Taky už vás nebaví poslouchat o tom, jak ranní ptáče dál doskáče a že tvrdou dřinou toho člověk v životě dosáhne nejvíce? Pak vězte, že ranní ptáče dříve umírá a dosažených výsledků si tak moc neužije. Vědci z Pensylvánie dokázali, že vstávání na ráno devastuje zdraví a zkracuje život. Ideální je začít pracovat až kolem deváté dopolední.

Vyplývá to z analýzy biorytmů u více než 120 tisíc Američanů. Tým doktora Mathiase Basnera z University of Pennsylvania sledoval u těchto osob, v kolik hodin chodí spát, v kolik stávají a jak dlouho spí. Analýzou výsledků došel k tomu, že pro celkovou délku spánku ani není tak podstatné, kdy člověk jde spát, ale spíš, kdy musí vstávat. Čím později člověk stává, tím totiž naspí více hodin kvalitního spánku, tím je zdravější a žije déle.

Výsledky dokazují, že s každou hodinou, kterou práce či škola začne později, se prodlouží spánek v průměru o dvacet minut,“ tvrdí doktor Basner.

Jinými slovy, i když jde člověk spát večer brzy, nenaspí kvalitně tolik hodin, pokud musí vstávat už před šestou ranní. Naopak čím později ráno vstane, tím je jeho odpočinek kvalitnější. „V průměru spali lidé, kteří začali pracovat v šest ráno, jen šest hodin denně. Zatímco ti, kteří chodí na devátou či desátou, spí sedm a půl hodiny v průměru,“ tvrdí Basner.

Hodina a půl spánku navíc každý den je podle něj velmi významným rozdílem, který může znamenat několik let rozdílu v dožitém věku a také velký rozdíl v celkové fyzické kondici.

„Možnými strategiemi ke snížení chronického nedostatku spánku v populaci je větší pružnost v nástupu do práce či do školy ráno, omezení více zaměstnání najednou a zkrácení ranního a večerního dojíždění,“ tvrdí doktor Basner.

Chronický nedostatek spánku je největším rizikovým faktorem řady vážných onemocnění a předčasného úmrtí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat