Dehydratace je stejně nebezpečná jako opilost!

Vědci z Loughborough přišli s varováním, že dehydratovaný řidič za volantem je stejně nebezpečný jako řidič opilý. Nedostatek vody v organismu totiž působí negativně na mozek, který pak při řízení vozidla dělá stejný počet chyb jako po konzumaci alkoholu. Dehydratace však neškodí jen řidičům. Proto je důležité pít dostatečně, což znamená ani málo, ani moc.

Ve studii odborníků z Univerzity v Loughborough bylo prokázáno, že pokud řidič vypije za hodinu jen pětadvacet mililitrů vody místo dvou set mililitrů, udělá dvakrát tolik chyb za volantem. To se rovná řidiči, který požil alkohol. Přitom právě konzumace alkoholu vede k dehydrataci organismu.

Dehydratace působí negativně nejen na vylučovací soustavu – vede ke vzniku ledvinových kamenů – ale ovlivňuje také mozek a další orgány.

Podle profesora Toma Sanderse z King’s College London by člověk neměl pít málo ani moc. Ideální pro ženy je 1,6 litru vody denně, u mužů dva litry, u malých dětí litr až 1,3 litru. Myslí se přitom čistá voda, nikoli slazené nápoje, černý čaj, káva, alkohol, polévky apod.

Lidské tělo po narození sestává z osmasedmdesáti procent z vody, v dospělosti u mužů ze šedesáti a u žen asi z pětapadesáti procent. Tělo však o vodu přichází přirozeně dýcháním (vodní páry v dechu), pocením a močí. Močí se vylučují odpadní látky, aby se systém efektivně čistil, musí pořád vodu přijímat a vylučovat. Voda je také mocný dopravní prostředek, ředí krev a plní cévy, v nichž kolují energetické zdroje (glukóza), vitaminy, minerály, bílkoviny apod.

Už když člověk přijde o dvě procenta vody, trpí mírnou dehydratací a jeho nervová soustava vykazuje první známky selhání. A paradoxně se zhoršuje schopnost rozpoznat, zda dehydratací trpíme. U dospělého muže představují dvě procenta ztráty vody 0,9 litru.

Nedostatek vody způsobuje problémy s přemýšlením, pamatováním a koordinací končetin. Právě mozek je prvním z orgánů, který vypoví službu při vážné formě dehydratace. Může v něm docházet k vážným poškozením a nakonec i smrti.

Dehydratace se většinou projevuje bolestí hlavy, malátností. A ideálně se nedostatek vody pozná v moči, u dehydratovaného jedince je sytě žlutá, oranžová až tmavá. Při správném příjmu tekutin je světle žlutá až bělavá.

Lidé také stále chybují v zásobení těla tekutinami, za pití vody považují i příjem čaje, kávy, slazených nápojů a alkoholu. Ale tyto typy tekutin obsahují diuretické (močopudné) látky a cukry. První podporují vylučování vody, druhé zahušťují krev. Na dvě stě mililitrů piva připadá 320 mililitrů vyloučené moči. Tělo se tak po pivu zbaví většího objemu tekutin, než kolik s pivem přijme.

Nebezpečné je také převodnění organismu, které je způsobeno nejčastěji nárazovým vypitím velkého množství vody, kterou ledviny nedokážou tak rychle vyloučit. V organismu prudce poklesne hladina sodíku a tělo kolabuje. Voda působí toxicky a jedinec se doslova utopí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat