Štěstí lze natrénovat. Stačí na to pár dní

Psychologové z prestižní Kliniky Mayo v Minnesotě tvrdí, že štěstí je vlastně volba. Člověk si může zvolit, že se na svět bude dívat pozitivně. A kdo to neumí, toho jsou schopni to za pár týdnů naučit. Vytvořili dokonce techniku zvanou 5-3-2, která do deseti týdnů pomůže člověku začít myslet pozitivně a zažívat pocit štěstí každý den.

Nejsou v tom peníze, zdraví ani úspěch. Nic z toho potřeba není. Podle vědců z Kliniky Mayo je potřeba pouze změnit nastavení mysli.

Čtyři kroky ke štěstí

Doktor Amit Sood tvrdí, že je potřeba postupovat ve čtyřech krocích. Prvním z nich je trénink pozornosti. K tomu je dobré vstávat ráno a opakovat si, za co vše je člověk vděčný, pobývat v přírodě, vědomě odmítat neustálé posuzování něčeho a vyjadřování svého názoru, ale naopak je dobré vyjadřovat druhým svou vlídnost.

Druhým krokem je emocionální odolnost. „Když se věci nedaří, snažte se zaměřit na to, co je v tu chvíli dobré v tom, co se zrovna nedaří. Na všem něco najedete,“ tvrdí doktor Sood. Navíc je v tu chvíli potřeba posilovat vděčnost, soucit, toleranci a odpuštění.

Třetím krokem je propojení mysli a těla. Toho lze dosáhnout čtením, cvičením, hudbou, uměleckou tvorbou, meditací, jógou a hlubokým dýcháním.

Čtvrtým krokem jsou zdravé návyky. Zjednodušte si život, vypusťte zbytečnosti, cvičte, jezte zdravě, nebojujte, pokud to není nezbytně nutné a prosvětlete svůj život humorem.

Je to jen na nás

Čtyřicet až padesát procent lidského štěstí opravdu závisí jen na jeho volbách, na tom, na co se zaměří a čím se bude zabývat.

„Můžete si zvolit žít tak, že se zaměříte na to, co je správné a krásné ve vašem životě. Štěstí je návyk. Někdo má to štěstí, že se narodí a už tak myslí, jiní se to musejí naučit a zvolit si to,“ tvrdí doktor Sood.

Důležité je naučit se myslet jinak. Třeba se sám sebe zeptat, bude tohle ještě důležité za pět let? Ne? Pak to nemá smysl ztrácet s tím čas,“ tvrdí Sood.

Dalším krokem je procvičování techniky 5-3-2. „Každý den pomyslete ihned po probuzení s vděčností na 5 lidí, kteří jsou ve vašem životě nejdůležitější. První 3 minuty na návštěvě rodiny tyto lidi přivítejte jako dlouho ztraceného velmi dobrého kamaráda, nijak ho neposuzujte a nesnažte se ho nijak měnit. A první 2 sekundy při setkání s neznámým člověkem si tiše v duchu řekněte: ‚Přeji ti dobro,‘“ radí ve své knize Sood.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat