Prostreno.cz

Vyzkoušeli jsme za vás oblíbené diety. Jak dopadly?

Tentokrát jsme se v redakci společně s dobrovolnicemi z řad našich čtenářek zaměřili na několik nejznámějších diet. V rámci zachování vlastního zdraví jsme však tentokrát neexperimentovali déle než týden. A jak to dopadlo?

Tukožroutská polévka

Testovala čtenářka Lenka, 32 let, v současnosti na mateřské dovolené

Princip diety: Po celou dobu (týden je opravdu maximální) se živíte hustou zeleninovou polévkou, občas si můžete dopřát trochu libového masa nebo hrstku rýže. Výhodou této diety je poměrně rychlý úbytek nežádoucích kilogramů, dostatečný obsah tekutin a vlákniny ve stravě.

Výhrady odborníků: Jednotvárnost, malý přísun kalorií, který může způsobovat únavu, při citlivějším zažívání hrozí nadýmání či průjmy.

Lenčina zkušenost: Vlastně teprve až díky bety.cz jsem tuhle dietu vyzkoušela, i když patří asi k nejznámějším. Myslím, že mě na ní vždycky odrazovala ta představa, že budu jíst celou dobu jen polévku. Ale nakonec to nebylo tak zlé – nenavařila jsem celé množství hned najednou, ale postupně jsem různě obměňovala zeleninu, kterou jsem do polévky vybrala. K tomu jsem také zkoušela nejrůznější koření a bylinky, takže mělo jídlo každý den trochu jinou chuť. Pravdou ale je, že déle než týden bych asi nevydržela. Naštěstí mám silný žaludek, takže se zažíváním nebyl problém. A jestli jsem byla unavenější, to nevím – od rána do večera jsem na nohou okolo našeho Honzíka, díky kterému jsem vlastně za posledních 2,5 roku z únavy nevyšla:-). Jinak moje osobní váha mi naměřila o skoro 3 kila méně, takže úspěch. Akorát se bojím, že je budu mít zase rychle zpátky. (Čtěte také: Hubnu zdravě. Nebo ne? Tady je 6 nejčastějších chyb)

Beztuková dieta

Testovala redaktorka Petra, 34 let

Princip diety: Jedná se o dietu, která je založena na vyloučení v podstatě veškerého množství tuku z naší stravy. Vzhledem k tomu, že tuky mají ze všech složek potravy nejvyšší kalorickou hodnotu, dojde po jejich vyloučení z naší stravy k úbytku váhy.

Výhrady odborníků: Vzhledem k jednostrannosti by se neměla držet déle než 4 týdny – bez tuků totiž naše tělo neumí zpracovat některé životně důležité vitaminy (A, D, E, K). Řada lidí má navíc tendenci konzumovat místo tuků sacharidy, díky čemuž k poklesu příjmu kalorií nedojde, a kila neubývají.

Petřina zkušenost: Princip téhle diety se mi docela líbil, i když jsem jej asi nedodržovala tak striktně, jak bych měla (například saláty, kterými jsem se ten týden živila prakticky pořád, si bez kapky olivového oleje prostě představit nedokážu – ale zase jsem si zajistila přísun v tucích rozpustných vitaminů). Sehnat nebo uvařit jídla bez tuku také není nijak těžké a neměla jsem pocit, že bych se nějak výrazně omezovala. Jasně, smažené kuře a hranolky jistého nejmenovaného řetězce rychlého občerstvení jsem po pár dnech nemohla ani vidět, protože pak by asi bylo po dietě, ale vždycky jsem se přesvědčila, že musím vydržet. Dokonce si myslím, že ten týden odlehčené stravy mému tělu udělal celkem dobře (povedlo se mi totiž omezit i sladkosti). Sice jsem nezhubla (minimálně na oblečení se nic neukázalo), ale měla jsem docela dobrý pocit. I když pravda je, že v téhle přísné podobě je týden tak akorát. (Čtěte také: Přípravky na hubnutí – opravdu jsou všemocné?)

Dělená strava

Testovala čtenářka Julie, 27 let, asistentka soukromé společnosti

Princip diety: Tato dieta je založena na teorii, která říká, že potraviny rostlinného původu tráví naše tělo jinak než potraviny původu živočišného, takže jejich smícháním zpomalujeme metabolismus, což vede k ukládání tuků a obezitě.

Co na to odborníci: Dieta je spíše životní styl, pokud díky ní zhubnete, a pak se navrátíte ke svým starým návykům, hrozí vám jo-jo efekt. Je důležité hlídat si kalorie, že jíte pouze rostlinnou nebo živočišnou potravu, ještě stoprocentně neznamená, že půjdou kila dolů.

Juliina zkušenost: Tahle dieta byla asi nejzábavnější, co jsem kdy vyzkoušela, protože vlastně ani jako dieta nepůsobila. Prostě jsem se jen soustředila na to, abych ve zvířátkový den nesnědla něco rostlinného a naopak. Pravdou také je, že nevím, jestli jsem něco zhubla, každopádně asi jako jediná dobrovolnice hodlám v téhle dietě-nedietě pokračovat a uvidím (přečetla jsem si, že je úbytek kilogramů pomalý, tak si počkám). Vlastně mě ani nenapadá, co bych po tom týdnu vytkla, tak uvidíme. (Čtěte také: Pitný režim a dieta. Kterým nápojům se vyhnout?)

Atkinsonova dieta

Testovala redaktorka Zora, 27 let

Princip diety: Ze stravy se úplně vyřadí sacharidy (takže musíte zapomenout na pečivo, sladkosti, přílohy) a většina druhů zeleniny, naopak masa, vejcí či mléčných výrobků můžete sníst, kolik chcete. Kalorie nepočítáte, dieta staví na skutečnosti, že přeměna tuků na energii je pro organismus náročnější než přeměna sacharidů, takže se při ní spálí více kalorií.

Proč ji odborníci nedoporučují: Někteří ji dokonce považují za nebezpečnou, zpracovat takové množství tuku je totiž pro organismus vysoce náročné a dlouhodobě neudržitelné. Může dojít k nebezpečnému zvýšení hladiny cholesterolu, poškození zažívacího traktu nebo selhání jater a ledvin.

Zorčina zkušenost: Zpočátku jsem si říkala, že jako milovnice masa (a nepříliš velká fanynka sladkostí) budu mít tentokrát roli hodně ulehčenou. Ale mýlila jsem se. Úplně se vzdát příloh, pečiva a většiny zeleniny, zvláště když konzumujete neustále poměrně těžká jídla, bylo hodně těžké. Vajíčka jen tak bez chleba mě přestala bavit třetí den, z masa jsem skončila nakonec jen u kuřecích prsou a ryb (zkuste bez čehokoli spořádat talíř vepřového – vaše zažívání se vám pěkně pomstí) a na konci týdne jsem se jak blázen těšila na svůj milovaný kuskus, musela se hodně ovládat, abych nekradla kolegyni při obědě ovocné knedlíky, a snad potřetí v životě jsem měla neovladatelnou chuť na čokoládu.
Jsem si jistá, že se dá při téhle dietě zhubnout – při omezeném množství potravin nakonec nejíte už raději skoro nic. Po téhle týdenní zkušenosti už bych Atkinsonovu dietu nedržela, trvalo skoro dvakrát tak déle, než mi začalo zase normálně fungovat zažívání, bála bych se, že mi budou chybět některé minerály a hlavně vitamíny. (Čtěte také: Nejčastější výmluvy aneb Proč nehubneme)






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat