Hubnu zdravě. Nebo ne? Tady je 6 nejčastějších chyb

V přesvědčení, že pro své zdraví a svou postavu děláme to nejlepší, se často dopouštíme řady poměrně závažných chyb. Nejenže nám některé tipy a rady nepomohou zhubnout, některé se mohou negativně podepsat i na našem organismu.

Hlavně rychle a snadno

Jedním ze způsobů, který garantuje poměrně pohodlné shození několika přebytečných kilogramů během jediného týdne, je takzvaná jednodruhová dieta. Můžete při ní sníst, kolik chcete – pokud ovšem jíte celou dobu jen jednu potravinu. Nezáleží na tom, zda se jedná o zeleninovou (či takzvanou tukožroutskou) polévku, rajčata, grapefruity, kuřecí maso nebo třeba čokoládové sušenky. Prostě si po celý týden nedáte nic jiného. Jednoduché, že?

Jenže tahle „dieta“ má celou řadu vedlejších efektů a nežádoucích účinků. Budete v podstatě neustále hladovět, rozházíte si zažívání (citrusy si můžete překyselit žaludek, řada druhů zeleniny nadýmá, zvlášť pokud ji nedoplníte něčím jiným, apod.), po ukončení jednodruhového hubnoucího programu se dostaví jo-jo efekt (vaše tělo už nebude chtít podobný týden zažít, takže si pro jistotu uloží, co bude moct), ale především své tělo ochudíte o celou řadu látek, které potřebuje ke svému životu (vitaminy, minerály, bílkoviny, cukry, tuky...).

Zkrátka rychlé hubnutí je vždycky spojeno s řadou zdravotních rizik a je lepší se mu vyhnout. Pokud vám někdo slibuje extrémní úbytek kilogramů v krátkém čase, buďte ostražití.

TIP Bety: Cvičíte, zdravě jíte a přesto kila nejdou dolů? Poraďte se ZDARMA s naší dietoložkou Lenkou! Zeptat se jí můžete i na to, kde hledat motivaci k hubnutí!

Vegetariáni nejsou tlustí

Poměrně rozšířený je názor, že být vegetarián rovná se být hubený. Někteří z nás se proto rozhodnou vyřadit ze svého jídelníčku maso v přesvědčení, že kila půjdou dolů sama. Jenže často narazí – ani po týdnech konzumace vegetariánských produktů se ručička na váze nepohnula ani o kousek. Proč?

Být vegetarián sice znamená nejíst maso, ale nikoli pojídat nekalorická jídla. Pokud totiž nahradíte v jídelníčku masné výrobky například sýry nebo sladkými pokrmy, váš energetický příjem nijak výrazně neklesá. Vegetariánství je životní styl, nikoli dietní program.

Zkuste tedy spíše zařadit do svého jídelníčku více zeleniny – zvolte ji jako přílohu, svačinu apod.

Je to zdravé, nepřiberu

Další chybou bývá přesvědčení, že co je zdravé, musí být nutně i dietní. Potěšila vás zpráva, že olivový olej, hořká čokoláda, oříšky, avokádo nebo třeba červené víno prospívá vašemu organismu? A dopřáváte si je proto v co nejvyšší míře? Pokud se snažíte zhubnout, děláte chybu. Ne, že byste museli výše zmíněné produkty z jídelníčku zcela vyřadit, ale konzumujte je s mírou – není třeba sníst celou tabulku čokolády, utopit zeleninový salát v oleji nebo schroupat celé balení ořechů a zapít je láhví červeného.

Abyste dodali svému tělu prospěšné látky v nich obsažené, stačí jen malé množství. Většina těchto potravin je totiž poměrně výrazně kalorická, takže s vaším úsilím o úbytek kilogramů se ve větší míře příliš neshodují.

TIP Bety: Potřebujete změnu? Nastupujete po mateřské do práce nebo už vás nebaví chodit stále stejně ostříhaná? Nevíte si rady s líčením? Tady je šance pro vás. Přihlaste se do naší proměny s vizážistkou Pavlínou!

Na tuk už se ani nepodívám

Nulový příjem tuku – to byla dříve mantra snad všech typů diet. První, co jste museli ze svého talíře vyřadit, byly právě tuky, a to úplně. Dnes se pohled na ně změnil, odborníci na výživu upozorňují, že bez tuků se zkrátka neobejdeme. Z nutričního hlediska se bez něho připravíme o celou řadu životně důležitých vitaminů, které naše tělo bez nich neumí zpracovat (vitaminy rozpustné v tucích – A, D, E, K), navíc tuk nám v přeneseném slova smyslu pomáhá i hubnout. Díky němu totiž zůstáváme déle sytí, pokud tuk z potravy vyřadíme, začne kolísat hladina krevního cukru a dostaneme dříve hlad.

Ideální proto je vybírat si, který tuk chceme konzumovat, a kterého se naopak vzdáme. Existují totiž i „dobré“ tuky – především rostlinné a také tuky obsažené v rybách. Ty byste naopak měli do svého jídelníčku kvůli výživovým hodnotám zahrnout ve vyšší míře, než je „český standard“.

Na něco musím zkrátka zapomenout

Také se vám zdá, že snad všechny vaše oblíbené potraviny patří mezi ty „zakázané“, tedy alespoň co se hubnutí týče? A protože si to většina z nás uvědomuje, nejčastěji je z jídelníčku úplně vypustíme (a pak se jako čert kříži vyhýbáme ulici, kde je cukrárna, v supermarketu objíždíme obloukem regál se sladkostmi či slanými chuťovkami apod.). Jenže náš mozek neustále vysílá signály, že by si přísun nějakého toho oblíbeného jídla dal, a tak se stává, že jednou za čas „ujedeme“, abychom ty nepřekonatelné chutě přehlušili a uspokojili. Naše dieta tím ale poměrně utrpí.

Někteří odborníci proto radí, abychom se svých oblíbených potravin (bez ohledu na to, jak kalorické jsou), tak úplně nevzdávali. Jen je nesmíme konzumovat v obvyklém nebo velkém množství. Dobré je rovněž doplnit nezdravé jídlo něčím našemu tělu prospěšným – namísto toho, abyste kousek čokolády snědli jen tak, jej zkuste rozpustit a polít si s ním nějaké ovoce, třeba jahody. K malé mističce chipsů zas přidejte nějakou zeleninu, záleží na vaší fantazii. Každopádně občasným – a kontrolovaným – pojídáním malého množství nezdravého či nedietního jídla předejdete excesům v podobě vyluxování lednice či vyrabování cukrárny.

Všechno musím od základů změnit

To, že hubnutí a poté udržování vysněné váhy není otázkou pár týdnů snahy a v některých případech i odříkání, ale změna životního stylu, je jasné (v opačném případě nás čeká neustálé držení diet v kombinaci s jo-jo efektem). Když už si vybíráte způsob, jakým chcete zhubnout, počítejte i s touto skutečností. Nejprve si tedy položte otázku: „Opravdu chci a budu schopná/ý po zbytek života jíst takhle?“ Pokud máte pochybnosti nebo už předem víte, že odpověď bude znít „ne“, zkuste hledat jiný druh hubnoucího a udržovacího programu.

Nemá cenu se násilně nutit do zcela jiného životního stylu. Nebudete mít chuť v něm vytrvat, častěji budete v pokušení ho porušit. Vyhýbejte se také příliš radikálním způsobům hubnutí, kromě toho, že vám dlouhodobě nepomohou, mohou i poškodit vaše zdraví. Pokud budete dodržovat několik základních pravidel (snídat každý den, přidat na jídelníček více zeleniny, vyhýbat se kalorickým bombám, alespoň půlhodinku věnovat nějaké sportovní aktivitě atd.), uspějete ve své snaze spíš.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat