Prostreno.cz

Hučení v uších. Co doporučovaly naše babičky?

Přepětí sluchového nervu? Prostě vám hučí v uších a nejde to zastavit! Už jste vyzkoušeli všechno možné a nemožné? Možná vás zachrání stará rada. Jaký známý olej si nakapat do uší, aby to už konečně přestalo?

Pískání, hučení, šumění, lupání, bručení, syčení, znění přirovnávané k různým zvukům, jako je cvrček, lokomotiva, zapnutá mikrovlnka… Těmito různými slovy je vyjádřeno vnímání jediného příznaku - tinnitu (lat. cinkání, zvonění).

Nic neříkej, vlastních zvuků mám dost!

Jedná se odborné označení pro šelest v uších, které může v různých intervalech zesilovat či zeslabovat. Podle statistiky tímto psychicky náročným onemocněním, které mohou doprovázet i deprese nebo nespavost, podléhá stále více lidí, na které působí stres a narůstající hluk. (Dokonce se ukazuje, že dlouhodobé problémy má asi 15 % populace, o čemž by mohli vyprávět třeba Bedřich Smetana nebo L. van Beethoven. I ti údajně na tento nešvar trpěli.)

Závrať jako „bonus“

Taky s ním válčíte, ale myslíte si o sobě, že nervy máte v pořádku? I to se může stát. Diagnostikovat problém je mnohdy oříšek. Ať už je však příčina hučení v uších jakákoli, dnes lékaři předepisují léčiva rozšiřující cévy (tím se zlepšuje krevní zásobení v oblasti mozku, vitaminy řady B, léky ovlivňující svalové napětí a pomocníky, které působí na závratě, jež se souběžně s hučením vyskytují. Tohle ale v dřívějších dobách nebylo. Co tehdejší lékaři doporučovali těm, kdo si přišli žádat o radu?

Olej i tinktura v roli zachránců

Napařujte hlavu nad lavorem, ve kterém jsou senné strusky nebo heřmánek, a to 20 minut. Nebo si střídavě do pravého a levého ucha (či do obou uší) aplikujte po pěti kapkách sladkého mandlového oleje (teplého). Vhodné je i užívání (denně třikrát) 25-30 kapek arnikové tinktury (dnes asi 235 korun za 50 mililitrů). Pít můžete i čaj ze zeměžluče a pelyňku. Tak to vidíte, některé tyto rady jsou „použitelné“ i dnes!

Tip: Arniková tinktura se v domácí lékárně současnosti neztratí. Mimo jiné totiž napomáhá regeneraci bolestivých svalů a šlach a působí i jako pomocný prostředek k urychlení hojení modřin, výronů. Vyplatí se i koupě oleje mandlového. Ten je svým složením velice blízký lidské pokožce, a proto je velmi oblíben v péči o pleť, a to zejména o tu sušší, citlivou a náchylnou k červenání, svědivosti či olupování. Do sychravého počasí ideál!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat