Prostreno.cz

4 mýty o zimním sportování, kterým byste neměli věřit

Všichni víme, jak je příjemné proběhnout se venku během babího léta. Jenže o několik týdnů později už to taková „hitparáda“ není. Brání vám teď ve sportu počasí, nebo jen nevíte, jak na to - a na co si dát pozor?

Jakákoli fyzická aktivita v chladu je zlo. Když už, tak by se měl dotyčný pořádně nabalit. Opalovací krém? Ten už je přece dávno pasé. Slýcháte tohle ze všech stran? Možná by vás zajímalo, co je na tom pravdy. Jestli je zdraví škodlivé právě teď navléct tepláky a vyrazit na vzduch, na to vám odpoví americký kondiční trenér Matthew Ferenc. Jeho názor stojí za vyslyšení…

Mýtus první: V zimě se nesmí cvičit

„Stručně řečeno, tohle je naprostá hloupost,“ říká výše zmíněný profesionál s tím, že venkovní sport při nízkých teplotách je úplně stejný jako ve vytopené tělocvičně. Když člověk zvolí správné funkční oblečení, nic špatného z něj nekouká. Naopak! Pobyt venku díky slunečním paprskům (i těm méně hřejivým) podporuje produkci vitaminu D, který zlepšuje náladu.

Mýtus druhý: Hlavně se zachumlat

Méně je někdy více. A tady to platí dvojnásob! Mnoho vrstev oblečení způsobuje větší pocení, což vede k nachlazení. Tři bavlněná trička nahradí jediné, které je vyrobeno z materiálu odvádějícího vlhkost. Navíc je nutno počítat s tím, že člověk se brzy zahřeje, tudíž svetry můžete nechat doma. Oblečte se tak, jako by venku bylo o poznání tepleji. To je názor odborníka!

Mýtus třetí: Zbytečnost opalovacího krému

Při pohledu na oblohu nevěřícně kroutíte hlavou? Vždyť je zataženo, sychravo a zima!

Bez ohledu na roční období je UV záření ze slunce pořád stejně silné. A paprsky procházejí i skrz mraky, nenechte se tedy zmást,“ vysvětluje fitness guru. Zároveň dodává, že aplikace opalovacího krému chrání pokožku i před ošleháním větrem.

Mýtus čtvrtý: Pitný režim není nutný

Stejnou úroveň příjmu vody byste měli dodržovat v zimě, stejně jako v létě. Ne-li vyšší! Tělo musí být hydratováno i při „zimním tréninku“, protože za chladného počasí je sušší vzduch a vyšší vlhkost. Počítejte s tím, že i pára, kterou vydýcháváte, je vlastně odcházející tekutina z organismu. Zkrátka a dobře, držte se svých dvou až tří vypitých litrů a na okolí neberte zřetel.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat