Prostreno.cz

Nejlepší potraviny pro boj s únavou. Co vás nakopne?

Únavu může způsobovat řada faktorů - nezdravý životní styl, psychické problémy, jako je například úzkost, deprese, smutek a stres, nebo některá onemocnění či poruchy organismu. Pokud bojujete s únavou, vyzkoušejte povolený doping, který vám dodají ty správné potraviny.

Ať už je vaše únava způsobena tělesným, duševním či citovým vypětím, můžete s ní účinně bojovat. Máme pro vás hned 10 potravin, které doplní vašemu tělu potřebné látky, dodají energii a na únavu díky nim můžete pomalu zapomenout.

Banány

Banány obsahují dostatečné množství draslíku, které tělo potřebuje k přeměně cukrů na energii. Také obsahují vitaminy B a C, omega-3 mastné kyseliny, omega-6 mastné kyseliny, vlákninu a sacharidy. Všechny tyto živiny bojují s únavou.

Navíc přírodní cukry jako sacharóza, fruktóza a glukóza jsou nezbytné pro rychlé doplnění energie. Denně si dopřejte 2 banány a váš organismus bude plný energie.

Zelený čaj

Stačí 2 šálky zeleného čaje a budete mít energii na celý den. Zelený čaj obsahuje polyfenoly, které pomáhají vyrovnat se se stresem, doplňují energii a zlepšují koncentraci. Navíc podporují správnou funkci metabolismu.

Dýňová semínka

Semínka můžete zařadit jako odpolední svačinku, na doplnění energie stačí jedna hrstička. Jsou bohaté na bílkoviny, omega-3 a vitaminy B1, B2, B5 a B6. Dále obsahují mangan, hořčík, fosfor, železo a měď. Všechny tyto živiny posilují imunitní systém, doplňují potřebnou energii a bojují s příznaky únavy.

Navíc obsažený tryptofan podporuje kvalitní spánek, který je také velmi důležitý v boji s únavou.

Ovesné vločky

Začněte den s miskou ovesných vloček. Nejenže uděláte něco pro své zdraví, ale navíc vločky regulují hladinu cukru v krvi. Obsahují kvalitní sacharidy, které se uvolňují postupně a poskytují tak palivo pro váš mozek během celého dne.

Jogurt

Jako dopolední svačinku můžete zvolit kvalitní jogurt plný přátelských bakterií. Vysoké množství bílkovin, sacharidů a probiotik bojuje s únavou. Probiotika obsažená v jogurtu mohou zmírnit i příznaky chronického únavového syndromu. Také hrají klíčovou úlohu ve vašem zažívacím traktu.

Meloun

Tahle svačinka je nejoblíbenější samozřejmě v létě, ale občas si ji můžete dopřát i v chladnějším období. Meloun je vynikající po cvičení, kdy potřebujete tělu dodat tekutiny a nabrat síly. Je bohatý na vodu a elektrolyty, které drží na uzdě dehydrataci, udržují nás stále aktivní a bez příznaků únavy. Navíc je bohatý na živiny, obsahuje draslík, vitaminu C, lykopen, betakaroten a železo.

Vlašské ořechy

Denně stačí jen 1/4 šálku vlašských ořechů na doplnění potřebné energie. Ořechy jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které snadno potlačují příznaky únavy a zmírňují příznaky deprese. Navíc vlašské ořechy obsahují bílkoviny a vlákninu, které pomáhají rychle doplnit energii po fyzické aktivitě.

Fazole

Fazole můžeme zařadit mezi superpotraviny, bohužel nejsou příliš oblíbené, což je opravdu velká škoda. Nejenže patří do zdravého životního stylu a jsou pro nás přirozenou stravou, ale hlavně díky obsahu komplexních sacharidů a minerálních látek dodávají tělu energii a zabraňují častým pocitům únavy.

Fazole mají nízký glykemický index, takže je můžete jíst bez obav z výkyvů krevního cukru a následných energetických úpadků. Můžete je jíst téměř kdykoli, třeba místo vydatného oběda nebo je zamíchat do oblíbeného salátu a podávat k večeři.

Červená paprika

Na doplnění energie stačí denně jedna červená paprika. Může být v jakékoli podobě, ale nejlepší je samozřejmě v syrovém stavu. Červená paprika je jedním z nejlepších zdrojů vitaminu C, tento antioxidant je nejen vzpruhou pro váš imunitní systém, ale také pomáhá snižovat stresový hormon kortizol, který přispívá k únavě organismu.

Špenát

Pokud patří špenát mezi vaše oblíbené potraviny, je to jen dobře. Nejenže prospívá našemu štíhlému pasu, ale také je přínosný pro naše zdraví. Špenát je bohatý na železo, které se podílí na okysličování buněk. Tento proces následně pomáhá vyrábět energii a bojuje s únavou. Dále je plný hořčíku, draslíku a vitaminů C a B.

Špenátové listy můžete přidávat do sendvičů, polévek i do zeleninových šťáv.





Celkem 2 komentářů

OLGA Kouřilová
23.11.2021
Jo

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat