Prostreno.cz

Pro kvalitní spánek je důležité nevzbudit se uprostřed

Lékařští vědci stále častěji potvrzují, že kvalitní a dostatečně dlouhý spánek je nejlepší prevencí stárnutí, řady onemocnění a předčasného úmrtí. Většina lidí si tak pamatuje, že by měla spát sedm až devět hodin za noc. Ale délka spánku není vždy to nejdůležitější, co může ovlivnit ranní ospalost a malátnost. Je to spíš dokončení spánkových cyklů. A probudí-li se člověk uprostřed jednoho z nich, je na tom hůř, než když spí kratší dobu a probudí se na konci posledního cyklu.

Vychází to z vědeckého pozorování lidského spánku, který probíhá v devadesátiminutových cyklech. Člověk by měl za noc ideálně projít pěti až šesti. V prvním případě spí 7,5 hodiny a v druhém devět hodin. Vzbudí-li se po osmi či osmi a půl hodinách, pak ale bude mnohem rozespalejší, než po 7,5 hodinách (samozřejmě nebo devíti hodinách). Když tedy člověk nemůže spát devět hodin, je lépe, aby spal jen 7,5 hodiny. A když nemůže spát 7,5 hodiny, pak by měl spát jen šest hodin.

Kdy odejít do postele?

Jinými slovy, když si člověk nastaví budík na šestou hodinu ráno, protože prostě v tu hodinu vstát musí, měl by usnout vždy o několik devadesátiminutových cyklů dříve. Pokud jde do postele kolem desáté, měl by usnout v půl jedenácté.

Pokud chce spát ideálních šest cyklů, měl by usnout v devět. A nikoli mezitím. Protože když usne kupříkladu přesně v deset, probudí se v šest ráno po osmi hodinách, tedy v první třetině šestého spánkového cyklu. A bude víc zmatený a unavený, než kdyby vstal o půl hodiny dříve.

Pomůže technologie

Před odchodem do postele je potřeba připočíst tak patnáct minut k dobru na lůžku. Tolik trvá v průměru člověku, než ulehne a usne. V našem případě, vstává-li člověk v šest a chce jíst spát kolem desáté, měl by ulehnout do postele ve čtvrt na jedenáct, pak usne zhruba v půl jedenácté a bude spát pět devadesátiminutových cyklů. A nejlépe to vypočítá na webu Sleep Calculator – Spánková kalkulačka.

„Kvalitní spánek neznamená jen to, že jste v posteli ve správnou hodinu, ale znamená to, že se také včas probudíte. My používáme vzorec pro výpočet spánkových cyklů,“ vysvětlují tvůrci spánkové kalkulačky.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat