Prostreno.cz

Omeleta i smoothie. Připravte si snídaně vhodné i pro diabetiky

Snídaně je nejdůležitější jídlo dne, a pokud patříte mezi diabetiky, je pro vás ještě důležitější. Diabetici by neměli vynechávat snídaně vůbec, protože hladina cukru v krvi přes noc klesá a je potřeba ji hned zrána doplnit a dodat tělu potřebnou energii. Zapomeňte na nudné snídaně, i diabetici si přeci mohou pochutnat. Máme pro vás několik tipů na zdravé a nápadité první jídlo dne.

Snídat bychom měli opravdu všichni, ze studie z roku 2015 totiž vyplývá, že pravidelná snídaně snižuje riziko onemocnění diabetu 2. typu.

Pokud bojujete s diabetem, neznamená to, že musíte jíst nevýrazné a nudné potraviny. Můžete si dopřávat různé potraviny v chutných snídaních, které vás zasytí, aniž by stouply hladiny cukru v krvi. Volte potraviny s vysokým obsahem vlákniny a nízkým glykemickým indexem. Takto složené snídaňové menu vám pomůže udržet zdravou hladinu cukru v krvi.

Smoothie

Tuhle rychlou snídani zvládne snad každý a hlavně výhodou je, že si ji zavřete do kelímku a můžete posnídat během cesty do práce. Smoothie pro diabetiky můžete namíchat s odtučněným mlékem, nízkotučným jogurtem, mandlovým mlékem, nebo dokonce se zeleným čajem. Dále volte ovoce a zeleninu bohaté na antioxidanty a s nízkým glykemickým indexem, jako jsou například jahody, jablka, borůvky, avokádo, okurky, špenát, kapusta a tak dále.

Koktejl si můžete vylepšit přidáním několika oříšků, lněnými nebo chia semínky a zvýšit tak obsah vlákniny, která prodlouží pocit nasycení.

Ovesné vločky

Rozpustná vláknina obsažená v ovesných vločkách zpomaluje rozkládání a absorpci sacharidů, což pomáhá udržet hladinu cukru v krvi stabilní. Vločky jsou také bohaté na omega-3 mastné kyseliny, kyselinu listovou a draslík. Ovesnou kaši si připravte například z nízkotučného mléka, přidejte čerstvé ovoce a posypte oříšky.

Ječmen

Ječmen má ve srovnání s ovesnými vločkami dvakrát více bílkovin a téměř polovinu kalorií. Vědecká studie z roku 2016 dokazuje, že ječmen snižuje hladinu cukru v krvi, riziko diabetu a zároveň riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Chcete-li ječmen na snídani, namočte si ječné kroupy přes noc, ráno vodu slijte, nalijte novou a uvařte doměkka. Přidejte malou lžičku medu a oříšky. Tuhle snídani si zamilujete.

Nízkotučné jogurty

Jogurt je dobrým zdrojem bílkovin, vápníku a mnoha dalších nezbytných živin, které vám prodlouží pocit nasycení. K snídani si můžete dopřát mističku bílého jogurtu, do kterého můžete přidat čerstvé ovoce, jako jsou čerstvé hrušky, jablka, jahody nebo borůvky, a nasekané mandle.

Míchaná vajíčka

Vejce jsou velmi univerzální potravinou a jsou dobrou volbou pro lidi s cukrovkou. Oblíbená snídaně v podobě míchaných vajíček s toastem patří mezi nejlepší snídaně. Obsažený protein, vitamin D a tuk ve vejcích pomáhají udržet hladinu energie a pocit nasycení až do oběda.

K snídani si můžete umíchat 1 nebo 2 vajíčka na nepřilnavé pánvi s trochou olivového oleje a k tomu přidat jeden plátek celozrnného pečiva. Vhodná jsou i vajíčka vařená natvrdo.

Omeleta z bílků se špenátem a rajčaty

Tato kombinace je bohatá na bílkoviny, zasytí vás na delší dobu a udržuje stabilní hladinu cukru v krvi.

Na pánvičce orestujte na lžíci olivového oleje hrst čerstvého špenátu a jedno nakrájené rajče. Přidejte bílky ze 2 vajec a 1 lžíci nízkotučného mléka. Nakonec omeletu posypte čerstvými bylinkami.

Celozrnné pečivo

I diabetici si mohou dopřát pečivo, ale měli by volit celozrnné, které je bohaté na živiny, zpomaluje trávení, což zpomaluje uvolňování cukrů do krevního řečiště. Vhodnou snídaní jsou celozrnné toasty s arašídovým máslem, podávané s tenkými plátky jablek. Vhodné jsou také domácí tvarohové pomazánky a zeleninová obloha.

Mandle a ovoce

Tuhle snídani oceníte, když jste ve spěchu a není čas na delší přípravy. Kombinujte nesolené mandle s ovocem, které má nízký glykemický index a je bohaté na antioxidanty (jahody, broskve, jablka nebo pomeranče). Mandle zaručí pozvolné uvolňování energie a stabilitu krevního cukru.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Vepřová pečeně

(1 hlasů)

Sekaná

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat