Prostreno.cz

Přírodní ingredience, které každá žena potřebuje ke své kráse

Zkrásnění na počkání? Tohle je devět zázraků, které pocházejí z lůna mateřské přírody, nemají žádné vedlejší účinky a nedávají žádné falešné sliby. Všechno, co dělají, je mnohem rychlejší a efektivnější, než jste kdy očekávali.

Přes noc se prý žádné zázraky nedějí. Nebo snad ano? Pokud zkusíte šafrán, kurkumu či třeba santalové dřevo, nebudete s tímto tvrzením souhlasit! Tyhle skoro až mystické přírodní dary vám pomohou ke kráse!

Neem

Říká vám něco strom Melia azadirachta, česky nimba či botanicky Zederach indický (anglicky neem)? Jeho perské pojmenování je Azad Darakht (svobodný strom). Mezi jeho všestranné využití patří i léčba akné. Vezměte několik listů a povařte je ve vodě. Tu pak sceďte a omývejte si jí obličej. Můžete ji také přidat do jogurtu a použít jako masku, nebo smíchat s oblíbeným olejem (třeba mandlovým). Když vám trochu blahodárné šťávy zbyde, vmasírujte ji do vlasů a nechte působit. Vyživí kořeny a zapůsobí proti lupům.

Šafrán

Jedno z nejdražších koření světa se namáčí do rostlinného mléka a nechá přes noc odpočinout. Poté se nanáší na vyčištěnou pleť. Tónuje totiž pokožku. Šafrán přimíchaný do růžové vody pleť vyživuje, redukuje vrásky a rozjasňuje ji. Ostatně ho používala i královna Nefertiti.

Med – tekuté zlato

Dostupný, oblíbený, chutný a levný. Med je ceněný pro své hydratační vlastnosti. Používá se i na jizvy, protože má antiseptické a léčebné vlastnosti. Přidáte-li ho do nějaké z pleťových masek, dočkáte se měkké a hladké pleti – očištěné od veškerých nečistot.

Khadi prášek AMLA

Indický angrešt patří k bohatým zdrojům vitaminů a pomáhá snižovat vypadávání vlasů. Stačí jen vzít dvě lžičky prášku a smíchat s trochou vody. Po nanesení na pokožku hlavy se „maska“ nechá vyschnout a poté se opláchne.

Kurkuma

Tato složka je bezpochyby nepostradatelná nejen v indické kultuře. Působí například proti vráskám a hydratuje popraskanou kůži na patách. Vezměte rýžový prášek, mléko nebo rajčatovou šťávu, smíchejte s kurkumou a vytvořte pastu. Tu naneste na obličej a nechte působit, dokud nezaschne. Co se týče popraskaných pat, tak kurkumu spárujte s kokosovým olejem, naneste na potřebná místa a nechte 15 minut působit.

Santalové dřevo

Drahocenné santalové dřevo má antiseptické vlastnosti a dodává pokožce jas a jiskru. Olej ze santalového dřeva přidejte k nastrouhaným mandlím a přidejte trochu syrového mléka. Aplikujte na obličej, paže a nohy – před koupáním. Nechte 20 minut působit a poté se osprchujte.

Tulsi neboli bazalka posvátná

Příjemná bylina dokáže léčit akné a vyživuje pokožku, čímž přirozeně podporuje krásu. Několik lístků bazalky nadrobno nakrájejte a přidejte trochu mléka. Naneste na obličej a nechte působit aspoň 15 minut. Tulsi se ale hodí i pro bělení zubů. Natrhejte pár lístků bazalky a přidejte k nim pomerančovou kůru. Touto pastou krouživými pohyby odstraňujte nežádoucí skvrny ze zubů.

Tvaroh

Přítomnost zinku. To je důvod, proč se tvaroh vzniklý vysrážením mléčné bílkoviny (kaseinu) používá i v kosmetice. Co umí? Například zbavuje suchých vlasů po zimě. Vezměte dvě syrová vejce, dvě lžíce mandlového oleje a poloviční šálek tvarohu. Směs aplikujte na pokožku hlavy, zakryjte igelitovým sáčkem a nechte 30 minut působit. Poté smyjte.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat