Prostreno.cz

Přidejte si skořici do jídla. Brání v ukládání tuků na břiše

Skořice obsahuje velké množství protizánětlivých látek a antioxidantů, které zlepšují zdraví srdce a cév a také brání ukládání tuků na břiše. Pravidelná konzumace skořice – třeba v misce s kaší na snídani – by mohla jako jeden z kroků přispět k hubnutí a odbourávání tuku na břiše a také chránit oběhovou soustavu před nemocemi.

Věří tomu vědci z Americké kardiologické asociace, kteří mají důkazy o účincích látek obsažených ve skořici. Výzkum provedli na laboratorních hlodavcích a sledovali u nich, jak se bude měnit zdraví jejich oběhové soustavy a množství podkožního tuku při podávání stravy bohaté na lipidy. Část jedinců dostávala krom tučné stravy také skořici. A tito právě navzdory vyššímu energetickému příjmu měli na konci studie méně podkožního tuku a zdravější srdce.

Skořice podle jiných výzkumů také zlepšuje myšlení a paměť, zvyšuje citlivost tkání vůči inzulinu, a je tedy prevencí diabetu 2. typu, a její antioxidační látky působí také jako prevence rakoviny, zvláště tlustého střeva.

Pohlazení pro žaludek

Skořice má prokazatelně antibakteriální a protizánětlivé účinky, čínská a ajurvédská medicína ji používají jako lék už tisíce roků. Australští vědci teď odhalili mechanismus, jímž látky obsažené ve skořici tiší žaludeční obtíže a chrání sliznici žaludku před poškozením. Snižují teplotu tohoto orgánu až o dva stupně Celsia.

A právě tohle ochlazování působí na žaludek jako ochrana před řadou poškození, potíží se zažíváním, záněty a bolestmi. Krom toho skořice také léčí záněty dýchacích cest, nachlazení a nechutenství.

„Celkově vzato skořice ochladila žaludek o dva stupně Celsia. Není tedy divu, že je skořice tak oblíbená v horkých oblastech, lidé se po ní cítí lépe a dodává jim pocit ochlazení,“ tvrdí doktor Jian Zhen Ou z RMIT University v Melbourne.

Látky obsažené ve skořici snižují produkci oxidu uhličitého v žaludku. To snižuje nejen říhání, ale právě také teplotu tohoto orgánu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat