Prostreno.cz

Potraviny podle věku. Co jíst ve třiceti, čtyřiceti a v padesáti

Přizpůsobit jídelníček svému věku? Možná to zní prapodivně, ale může vám to pomoci předejít mnoha zdravotním komplikacím. V kolika letech byste měli konzumovat ryby, ořechy a artyčoky? Tohle je dobré vědět!

„Konzumace zdravé a vyvážené stravy je důležitá v každém věku. Různá desetiletí s sebou však přinášejí i různé výzvy pro naše tělo - od těhotenství až po menopauzu spojenou s tendencí zvyšování tělesné hmotnosti. S procesem stárnutí jsou také určité živiny nutností pro celkové pohodlí,“ vysvětluje britská odbornice na výživu a hubnutí Kim Pearson na svém blogu. Podle uznávané nutriční poradkyně je tedy nutné před nákupem jídla mrknout do občanky. Co se píše v té vaší?

Když je vám 30 let…

„Požadavky na kariéru, zanedbaný společenský život, děti – to všechno vás připravuje o energii. Proto je důležité jíst potraviny, které podpoří vaše energetické potřeby. Minimalizujte přísun škrobových sacharidů a cukrů, a soustřeďte se na bílkoviny, zeleninu a hlavně zdravé tuky. To vám zaručí konzistentní a trvalé uvolňování energie,“ říká gastronomická profesionálka. Čeho byste měli mít doma vždy dostatek? Na seznam patří červené maso, listová zelenina a ořechy.

Když je vám 40 let…

„Mnoho žen zjišťuje, že ve čtyřiceti se jejich tělesná hmotnost pomalu zvyšuje, takže je důležitější než kdy jindy dávat pozor na konzumaci rafinovaných cukrů a vyměnit je za jiné zdroje. V tomto období také můžete mít problémy s vysokým krevním tlakem, tudíž udržujte hladinu soli pod přísnou kontrolou,“ varuje dietoložka. A co vám tato moudrá žena doporučuje na talíř? Všechno, co obsahuje cenné antioxidanty, zejména barevné ovoce a zeleninu, ryby a zelený čaj.

Když je vám 50 let…

„Produkce estrogenu, tedy hormonu, který pomáhá chránit kosti, přirozeně klesá. Poskytněte teď svému tělu optimální množství živin podporující kostní hmotu, jako jsou vápník, hořčík, vitamin D a K. Také se ujistěte, že máte dostatek bílkovin na podporu svalů. V tomto věku se můžete setkat i s problémy s trávením. Vaše zažívání nemusí fungovat tak účinně, jako v minulosti,“ upozorňuje Kim Pearson. Nač byste neměli zapomínat? Do jídelníčku zařaďte zelenou a kořenovou zeleninu, artyčoky a doplňky stravy v podobě kvalitních probiotik.

Když je vám 60 let…

„V tomto věku tělo obtížněji absorbuje vitaminy a minerály. Vyžaduje také méně kalorií, protože úrovně aktivity pravděpodobně klesají. V tomto období se zhoršuje imunitní systém, což znamená, že potřebujete navýšit příjem zinku,“ radí odbornice přes výživu. Také dodává, že vhodné potraviny pro vás jsou maso, luštěniny, mléčné výrobky a celozrnné obiloviny.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat