Prostreno.cz

Podceňovaná mrkev. Právem patří mezi superpotraviny

S takzvanými superpotravinami se v poslední době přímo roztrhl pytel. My většinou, jak slyšíme superpotravina, představíme si něco drahého a exotického. Superpotraviny můžeme hledat i u nás, ve vlastních zdrojích a hlavně za pár kaček. Takovým příkladem je právě mrkev, která si toto označení právem zaslouží.

Mrkev je dostupná v každém obchodě, v každém ročním období a za rozumnou cenu, někteří ji také poctivě pěstují na svých zahrádkách a to je jedině dobře.

Mrkev vyniká mezi ostatní kořenovou zeleninou obsahem antioxidantů, mezi něž patří i betakaroten, nejznámější z přibližně padesáti druhů karotenoidů. Další předností mrkve je minimální obsah tuku, zato však má 10 % sacharidů, proto má příjemně nasládlou chuť a 3 % vlákniny. Najdeme v ní draslík, hořčík, zinek a zejména vápník, z vitaminů potom vitamin A, B6, C a E.

Prospěšná pro zdraví

Mrkev je vyhlášenou zeleninou pro zdravé oči. S tímto tvrzením však opatrně, nepomáhá oči léčit, ale její konzumací předejdeme šedému zákalu a šerosleposti. Chroupání mrkve posiluje imunitu, působí preventivně proti srdečním chorobám, vysokému tlaku a cholesterolu.

Za syrova, nebo tepelně upravená?

Většinou se doporučuje jíst zeleninu za syrova, aby se nezničily cenné živiny, u mrkve je to naopak. Mrkev má dostatek provitaminu A i v syrovém stavu, ale pokud projde tepelnou úpravou, jeho hodnoty se naopak ještě zvýší.

Smažená mrkev

Mezi méně známé recepty patří syrová nastrouhaná mrkev lehce osmažená na olivovém oleji dozlatova. Takto připravenou mrkev dochuťte citronovou nebo pomerančovou šťávou. Příprava je rychlá a může být podávána jako příloha.

Ideální pro kvašení

Mrkev je také běžně součástí kvašené zeleniny a to z toho důvodu, že dává vzniknout velkému množství vitaminu C, enzymů, laktobacilů a kyseliny mléčné. Kvašená zelenina je prospěšná především pro naše střeva, působí jako probiotikum i prebiotikum zároveň.

Všeho s mírou

I když je mrkev zdravá a a její kořen má všechny trumfy pro zdraví, s její konzumací by se to nemělo přehánět. Svému organismu prokážete mnohem větší službu, když bude jíst pravidelně menší porce mrkve, než když si dáte kilo mrkvového salátu k večeři.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat