Prostreno.cz

Podmáslí zatočí s nadýmáním a cholesterolem

Tak schválně, kdy jste naposledy měli podmáslí? Zavzpomínejte na své babičky a prababičky, které na něj nedaly dopustit. Takové brambory na loupačku a sklenka podmáslí - i tento obyčejný hlavní chod může být přínosný pro naše zdraví. Poznejte všechny přínosy opomíjeného podmáslí, možná vás mile překvapí.

Výživový profil podmáslí je velmi působivý. Obsahuje nezanedbatelné množství vitaminu A a vitaminy skupiny B, dále také cenné minerály, jako je vápník, draslík, selen a fosfor. Předností podmáslí je také nízký obsah tuku, který se odvíjí od výrobního postupu, při klasickém zpěňovacím postupu je obsah tuku menší než 0,5 %. Za zmínku také rozhodně stojí obsah lecitinu a kyselin (kapronové, stearové a linolové). Nyní již ke slíbeným příznivým účinkům. Víte, co všechno podmáslí ovlivňuje?

Snižuje kyselost organismu a nadýmání

Podmáslí je bohaté na probiotické mikroby, kteří napomáhají trávení. Zabraňují totiž růstu špatných bakterií, které mohou způsobit infekce žaludku a průjem. Podmáslí také zabraňuje nadměrnému nadýmání a snižuje kyselost v žaludku. To znamená, že zmírňuje i pálení žáhy a napomáhá eliminovat tyto stavy.

Chcete-li zlepšit trávení a zmírnit nadýmání, přidejte špetku zázvorového prášku a špetku soli do sklenice podmáslí a pijte 1- nebo 2krát denně. Pokud chcete předejít pálení žáhy, jednoduše vypijte sklenici studeného podmáslí hned po těžkém jídle.

Doplní tělu vápník

Podmáslí obsahuje poměrně značné množství vápníku. Pro představu: již jedna sklenka obsahu přibližně 28 % doporučené denní dávky. Vápník je pro tělo důležitý, pro silné kosti a zdravé zuby. Mimo to další obsažené látky v podmáslí podporují absorpci vápníku.

Snižuje krevní tlak a cholesterol

Studie zveřejněná v roce 2014 v časopise Nutrition uvádí, že i krátkodobá konzumace podmáslí snižuje krevní tlak a příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu. To je způsobeno zejména membránou mléčného tuku, která se nachází v podmáslí. Obsažené proteiny jsou biologicky aktivní a mají antivirové, antibakteriální a nejspíš i protinádorové vlastnosti.

Podporuje mozkové funkce

Podmáslí obsahuje již zmíněný lecitin, dokonce je v něm dvakrát více lecitinu než v plnotučném mléce. Lecitin je potřebný pro různé mozkové funkce, udržuje mozek v kondici a podporuje činnost nervové soustavy.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pizza se smetanovým základem

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat