Naděje pro boj s depresí. Dopřejte si probiotika

Je vám špatně na duši? Dejte si kefír, jogurt nebo podmáslí. Pokud skutečně fungují tak, jak říkají vědci, již nikdo nebude potřebovat antidepresiva!

Dobrých zpráv není nikdy dost. Lidé, kteří trpí syndromem dráždivého střeva, zároveň mohou bojovat s depresí. Zní to trochu zmateně, takže znovu a lépe…  Malá studie zveřejněná v časopise Gastroenterologie naznačuje, že užívání probiotického doplňku může poskytnout úlevu z obou stavů – z deprese i syndromu dráždivého střeva. Jak se na něco takového přišlo?

Regulace nálady téměř na počkání

Pro nový výzkum vědci z kanadské univerzity McMaster přijali 44 dospělých s IBS (syndromem dráždivého střeva), stejně jako mírnou až středně závažnou úzkostí nebo depresí. Všichni respondenti byli sledováni po dobu 10 týdnů, přičemž polovina skupiny užívala denní dávku probiotik Bifidobacterium longum a ta druhá pouze placebo. (Probiotika byla vyrobena a poskytnuta společností Nestlé, která rovněž financovala studii. Tato společnost se však nezúčastnila sběru, analýzy nebo interpretace studijních údajů.) A jak to celé dopadlo?

Po šesti týdnech většina lidí s probiotiky snížila skóre deprese – ve srovnání s těmi, kteří užívali placebo: 64 % oproti 32 %. Výsledky byly podobné po 10 týdnech.

Někdy stačí tak málo!

„Tyto změny v mozkové aktivitě skoro až podporují myšlenku, že probiotika mají antidepresivní vlastnosti,“ napsali autoři ve svém článku. Zatímco jejich údaje nevykazovaly významné nezávislé změny v úzkosti, zácpě, průjmu nebo bolesti, účastníci studie, kteří probiotika užívali, zaznamenali zlepšení celkových příznaků IBS a kvality života.

Jedním z vysvětlení zlepšení nálady ve skupině s probiotiky může být to, že se respondenti začali cítit fyzicky lépe, což pozvedlo jejich nadšení. Proto si Dr. Roger McIntyre, profesor psychiatrie a farmakologie na univerzitě v Torontu, myslí, že probiotika jsou nejzajímavějším a nejdůležitějším aspektem poslední doby, neboť defacto opravdu působí na samotný mozek, jak je vysvětleno níže.

Navíc nebyly hlášeny žádné závažné nežádoucí účinky týkající se probiotik, což naznačuje, že patří k bezpečným způsobům léčby. Někteří odborníci se totiž domnívají, že bakterie střev ovlivňují mozek (a naopak) především systémovým zánětem. Mclntyre tak poukazuje na to, že střeva komunikují s mozkem i jinými cestami, včetně metabolických a nervových systémů.

Chcete také zhubnout? Sledujte naše testerky ve speciálu Hurá do plavek!





Sledujte nás na sociálních sítích:

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
12 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat