Prostreno.cz

Proč pít šťávu ze zázvoru, mrkve a citronu

Zdravé tělo a zářivá, bezchybná pokožka. To je to, co si přeje úplně každý. Co kdyby vám někdo řekl, že tohle všechno můžete mít, pokud si denně dopřejete šťávu z ingrediencí, které máte doma? Na zázraky nečekejte, ty se prostě dějí!

Jak vypadá ultra zdravý koktejl? Už vám tuhle otázku někdo někdy položil? K ruce si připravte 4 až 5 kusů mrkve, kousek zázvoru, půl citronu a podle chuti mořskou sůl a prášek ze skořice (volitelné). Odšťavněte a pijte jednou denně, ideálně na lačný žaludek před snídaní. No a důvod? Těch je!

Posiluje imunitu

Vitaminy A a C v mrkvi pomáhají při produkci imunitních buněk. Zejména vitamin A zlepšuje produkci bílých krvinek, které pomáhají zbavit se patogenů.

Pokud jde o mrkev, rozhodněte se pro organické odrůdy. Studie z roku 2012 publikovaná v časopise Journal of Food and Agriculture uvádí vyšší stimulaci imunitní odpovědi po konzumaci organických mrkví (v porovnání s jinými typy).

Samozřejmě i zázvor posiluje imunitní systém, protože se může pyšnit silnými antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi. Navíc zlepšuje cirkulaci, což znamená, že do vašich tkání proudí více kyslíku, které pomáhají odstraňovat toxiny.

Zlepšuje zdraví kůže

Existuje několik živin v zázvorovo-mrkvové šťávě, které podporují zdravou pokožku a zabraňují kožním problémům v rozpuku. Vitamin A a různé další antioxidanty v mrkvi pokožce vyloženě prospívají, udržují ji hydratovanou a zabraňují akné, pigmentaci, skvrnám a nerovnoměrnému tónu pleti.

Studie z roku 2012 publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition zároveň potvrzuje, že beta-karoten a další karotenoidy pomáhají chránit pokožku před poškozením ultrafialového slunečního záření. I zázvor, který je také bohatý na antioxidanty, vitaminy a minerály, podporuje hladkou a čistou pleť.

Snižuje riziko vzniku rakoviny

Výsledky studií se přiklánějí k verzi, že zázvor by mohl bojovat proti různým druhům rakoviny (řeč je o vaječnících, kolorektální, plicní, prsní, kožní rakovině či rakovině prostaty).

Například studie z roku 2012 zveřejněná v odborném časopise Journal of Biomedicine & Biotechnology zázvor vyloženě doporučuje pro léčbu karcinomu prsu, neboť inhibuje proliferaci buněk rakoviny, aniž by významně ovlivnil životaschopnost nenádorových buněk.

Stejně jako u zázvoru, i pravidelný příjem mrkve může snížit riziko rakoviny plic, kolorektálního karcinomu a rakoviny prostaty, na což zase poukazuje studie z roku 2015 publikovaná v Evropském časopise o výživě. No, není toho zrovna málo… A co dalšího od této zázračné šťávy můžete očekávat?

Podle všeho taky podporuje kardiovaskulární zdraví, zvyšuje celkový stav antioxidantů, snižuje hladinu cholesterolu, reguluje krevní tlak a zabraňuje srážení krve. Dokonce se hovoří i o tom, že pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a zvyšuje účinnost inzulínu a dalších léků používaných k léčbě diabetu.

Pomáhá rovněž předcházet zdravotním komplikacím, které se spojují a nekontrolovanou hladinou cukru v krvi. Pokud vás tato informace nenadchla, nevadí. Třeba oceníte to, že pokud se často potýkáte s trávicími problémy, měli byste zahrnout tuto chutnou šťávu do svého jídelníčku. Je totiž dobrá pro trávicí systém i tlusté střevo. Může prý uvolnit gastrointestinální svaly, čímž zabrání plynatosti a nadýmání.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat